DW: Vojnici dobili ružičasto rublje koje svijetli u mraku!

Njemačka vojska i dalje surađuje s tvrtkom Ecolog, unatoč tome što su se uniforme i čarape nakon pranja u toj firmi vojnicima vraćale u drugoj boji – točnije u ružičastim tonovima.

Nakon što su još u prosincu novinari otkrili propuste u djelovanju tvrtke Ecolog iz Düsseldorfa, novinari tjednika Wirtschaftswoche i Frankfurter Rundschau su otkrili kako je njemačka vojska ostala vjerna i dalje naručuje od te tvrtke, usprkos čak i bizarnim propustima.

Jedan njemački vojnik, koji je 2006. služio u njemačkoj bazi ISAF-a u Mazar e Šarifu, ispričao je kako su njihove hlače, košulje i čarape izvorno bile zaštitne boje pijeska – prije nego što su poslane djelatnicima Ecologa koji su bili zaduženi za pranje. Iz njihovih perilica su uniforme izlazile u drugoj boji i to – ružičastih tonova.

Čak je i ministarstvo obrane potvrdilo kako je u godinama 2006. i 2007. bilo problema sa pranjem i kako nije bila samo nevolja što su uniforme dobivale prilično nevojničke tonove, nego što su i gubile svoja maskirna svojstva. Jer ta odjeća koju je Ecolog prao sa sredstvima za oživljavanje boja se sjajno mogla vidjeti sa uređajima za gledanje po mraku.

Doznaje se kako Ecolog nije bio samo zadužen za pranje rublja, nego i za brigu oko poljskih nužnika. Ali umjesto da te fekalije zbrine na odgovarajući način, jednostavno se sve prosipalo u prirodi.

Bundeswehr je raskinuo ugovor s Ecologom i 2007. raspisao nov natječaj za sklapanje ugovora – koji je dobio opet Ecolog. Pritom je te zime došao još jedan problem s istim isporučiteljem: on je, zajedno s drugim tvrtkama, preuzeo opskrbu Bundeswehra u Afganistanu dizel-gorivom. Ali to gorivo se kod hladnoća kakve vladaju u Afganistanu, pretvaralo u parafin i prijetilo da začepi filtere vozila i sustava grijanja u bazi.

Zbog svega navedenog nije jasno zašto njemačka vojska i dalje surađuje s tvrtkom Ecolog. Samo ove godine Bundeswehr planira platiti toj tvrtki za razne usluge isplatiti 50 milijuna eura.

Parlamentarni državni tajnik u Ministarstvu obrane Kossendey je potvrdio navode novinara kako je doista ”najveći dio ovih isporuka bio uslijedio direktnom nagodbom” – dakle bez javnog natječaja.

To se možda moglo razumjeti prvih, turbulentnih godina u Afganistanu, ali je pitanje – zašto se i dalje to čini?, piše Deutsche Welle.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr