Stambena zgrada u dijelu Rio de Janeira gdje živi radnička klasa srušila se u četvrtak i najmanje su dvije osobe poginule, ukazujući na nesigurno stanje mnogih građevina u dijelovima grada za koji vlasti kažu da je u njihovu izgradnju u velikoj mjeri uključen organizirani kriminal.

Lokalni stanovnici rekli su za Reuters da su čuli glasnu buku i vidjeli požar, što je izazvalo paniku u zapadnom naselju Rio das Pedrasu.

Preživjela samo žena

Na teren je izašlo više od 100 vatrogasaca i ostalih radnika javne sigurnosti. Pod ruševinama su bili muškarac, žena i dijete, priopćile su vlasti. Prema izvoru iz javne sigurnosti, koji je zatražio anonimnost jer nije smio razgovarati s medijima, preživjela je samo žena.

"Nažalost, izgubili smo drugo dvoje", rekao je izvor. Rio das Pedras rodno je mjesto takozvane "milicije" u Rio de Janeiru i pod kontrolom je organiziranih kriminalnih skupina.

Iako su izvorno stvorene za obranu stanovnika od narko-bandi, milicije su sada paravan za kriminal. Te su skupine ojačale u posljednja dva desetljeća, radeći sve složenije, profitabilnije i smrtonosnije rekete po cijelom gradu.

2019. sličan slučaj

Među svojim operacijama zarade novca skupine grade stambene građevine bez službenog odobrenja ili građevinske dozvole i iznajmljuju zgrade, ponekad s katastrofalnim posljedicama.

Vlasti nisu odobrile ni zgradu koja se srušila u četvrtak, rekli su izvori uključeni u spašavanje.

U susjednom kvartu Itanhanga 2019. se srušila zgrada koju je također izgradila milicija i pritom su dvije osobe poginule.