Dubrovčanin dobio 30.000 eura odštete od Crne Gore?

Iako službeno izbjegavaju govoriti o plaćanju ratne odštete za uništenu ili pokradenu imovinu s područja Dubrovačko-neretvanske županije stradalu od 1991. do 1992. godine, vlasti u Podgorici ipak u pojedinačnim slučajevima tu štetu nadoknađuju.

Kako piše crnogorski list Vijesti, Vlada Crne Gore je prije desetak dana izvansudskim dogovorom jednoj osobi iz Dubrovnika, čiji je identitet poznat redakciji, isplatila 30 tisuća eura na ime odštete za brod koji je 1991. ukraden s veza u Cavtatu.

Taj brod je vlasnik, prije nego što su jug Hrvatske napali crnogorski rezervisti u sastavu jedinica JNA i pripadnici MUP-a Crne Gore, koristio za organizaciju izleta i vožnje turista. Nepoznati počinitelji iz redova crnogorskih ‘osloboditelja Konavala i Dubrovnika’ taj su brodić dužine 10-ak metara odvezli u Crnu Goru, gdje on i danas plovi pod oznakom 97-BD i imenom Odisej. Njegov aktualni vlasnik ga je navodno svojevremeno sasvim regularno kupio od crnogorskog Ministarstva pomorstva i prometa, pa pravnici ne isključuju mogućnost da i on sada tuži državu jer mu je prodala ukradenu stvar, pišu Vijesti.

Pravi vlasnik ukradenog broda iz Dubrovnika je ipak uspio, nakon 20 godina povlačenja po crnogorskim sudovima, naplatiti odštetu od 30 tisuća eura, ali novac mu je stigao tek nakon što je obećao da državu Crnu Goru neće tužiti Međunarodnom sudu pravde u Strasbourgu.

U crnogorskom Ministarstvu pomorstva i prometa novinari Vijesti nisu dobili odgovor na pitanja jesu li znali da je spomenuti brod ukraden za vrijeme rata, kako su dopustili njegovu registraciju, ima li u Crnoj Gori još takvih plovila i što se čini na njihovom povratu.

Inače, prema podacima koji su svojevremeno objavljeni u hrvatskom časopisu Naše more, od 1. listopada 1991. pa do 28. lipnja 1992. godine u napadima JNA i crnogorskih rezervista samo na užem području Dubrovnika uništeno je, oštećeno ili ukradeno 336 većih i manjih plovila.

Povratak na Net.hr