Bijela kuća pozvala ruskog veleposlanika / Drama iznad Crnog mora, Rusi poručili: 'Nismo krivi za rušenje američkog drona, dogodio se propust'

Image
Izvor: Profimedia

Jedan od ruskih zrakoplova namjerno je proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje

14.3.2023.
18:22
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ruski borbeni avion sudario se s američkom bespilotnom letjelicom iznad Crnog mora zbog čega je SAD morao oboriti svoju letjelicu, javlja američka vojska, a prenosi BBC.

Američka vojska navodi da je dron izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom zračnom prostoru kada su ga dva ruska zrakoplova pokušala presresti. 'Nesiguran i neprofesionalan čin Rusa', kako navode, umalo je uzrokovao pad jednog od borbenih zrakoplova i drona.

Naime, američki dron Reaper i dva ruska mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, a nakon toga se jedan od aviona sudario s dronom i tako oštetio njegov stražnji propeler, tvrdi američki dužnosnik upoznat s incidentom.

Image
ŠTO SE DOGAĐA IZNAD BALTIKA? /

Njemački ratni zrakoplovi nikad više nisu bili u zraku, oglašena uzbuna: 'Identificiran je ruski vojni zrakoplov!'

Image
ŠTO SE DOGAĐA IZNAD BALTIKA? /

Njemački ratni zrakoplovi nikad više nisu bili u zraku, oglašena uzbuna: 'Identificiran je ruski vojni zrakoplov!'

'Pozivamo Ruse da se ponašaju profesionalno'

“Osim nesigurnosti i neprofesionalnosti, ovaj incident pokazuje i nedostatak sposobnosti”, stoji u izjavi američke vojske. “Američki i saveznički zrakoplovi nastavit će djelovati u međunarodnom zračnom prostoru i pozivamo Ruse da se ponašaju profesionalno i sigurno”, poručio je general američkih zračnih snaga James B. Hecker.

SAD koristi bespilotne letjelice Reaper iznad Crnog mora još od prije početka rata. Zbog njihovih naprednih senzora i ostalih mogućnosti koje nude, smatraju se i idealnim alatom za praćenje kretanja na bojnom polju u Crnom moru.

Visoki vojni zapovjednik iz Sjevernoatlantskog saveza obavijestio je zapadne saveznike o prijavljenom incidentu iznad Crnog mora. General Christopher Cavoli izvijestio je svih 30 država članica o situaciji u kojoj se dron MQ-9 Reaper srušio u međunarodnim vodama, javlja Sky News.

Moskva: Ruski mlažnjak nije pogodio dron

Bijela kuća zbog incidenta je pozvala ruskog veleposlanika. SAD komunicira s ruskim dužnosnicima na "višim razinama" kako bi prenijeli svoje prigovore.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njegovi borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

"Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom", priopćilo je ministarstvo obrane. Dodalo je da je dron otkriven u blizini ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Moskva anektirala 2014.

No, Pentagon je priopćio da je vojska bila prisiljena srušiti dron MQ-9 Reaper zbog nastale štete nakon udara ruskog zrakoplova. "Zbog oštećenja bili smo u poziciji da ga zapravo moramo srušiti u Crno more", rekao je novinarima brigadni general Pat Ryder, dodajući da letjelica nakon oštećenja nije mogla letjeti.

Ryder je rekao da Rusija nije pronašla srušeni dron.

Američka vojska je ranije objavila da su dva ruska lovca Su-27 presrela vojni dron MQ-9 "Reaper" te da se jedan od njih s njim sudario u 7:03 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.

Opasno ponašanje ruskih pilota

"Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9", priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker, koji nadgleda američke zračne snage u toj regiji. "Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa zamalo je uzrokovao pad obje letjelice."

Američka vojska rekla je da je incident slijedio obrazac opasnog ponašanja ruskih pilota koji djeluju u blizini zrakoplova kojima lete SAD i njegovi saveznici, uključujući nad Crnim morem. Crno more nalazi se između Europe i Azije i među ostalim zemljama graniči s Rusijom i Ukrajinom.

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Iako je bilo drugih takvih presretanja ovo je bilo vrijedno pažnje jer je bilo "nesigurno i neprofesionalno" i uzrokovalo je rušenje američke letjelice. Dakle, jedinstveno je u tom pogledu, rekao je Kirby. "State Department će razgovarati izravno sa svojim ruskim kolegama i izraziti našu zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja", rekao je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču