Cijene hrane u siječnju su narasle, a najviše je poskupila cijena biljnih ulja, izvijestila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO)
FAO-ov indeks cijena hrane koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda, u siječnju je u prosjeku iznosio 1,1 posto više nego u prosincu.
Indeks rasta cijena biljnih ulja prošlog mjeseca bilježi rast za 4,2 posto na mjesečnom nivou i tako dosegao najvišu razinu svih vremena. Rast cijena biljnih ulja izravna je posljedica porasta cijena sirove nafte, smanjenja dostupnosti izvoza, manjka radne snage, loših vremenskih uvjeta i rasta globalne potražnje.
"Postoji zabrinutost da se učinci ovih ograničenja neće brzo ublažiti", izjavio je Boubaker Ben-Belhassen, direktor Odjela za tržišta i trgovinu FAO-a.
Znatno je rastao i indeks cijena mliječnih proizvoda, i to za 2,4 posto kroz pet uzastopnih mjeseci. Najveći su porast bilježili mlijeko u prahu i maslac. Kao uzrok rasta ovih proizvoda FAO navodi smanjenu izvoznu dostupnost iz zapadne Europe, ispodprosječnu potražnju u Oceaniji te poteškoće vezane uz nedostatak radne snage uzrokovane COVID-om-19.
S druge strane, cijene žitarica su uglavnom stagnirale, a najveći je porast dostigao kukuruz čije su izvozne cijene narasle za 3,8 posto. Cijene mesa također su tek neznatno porasle, a pojeftinio je samo šećer, za 3,1 posto u odnosu na prosinac, djelimice i zbog povoljnih izgleda proizvodnje u velikim izvoznicama Indiji i Tajlandu, priopćio je FAO.
Poskupljenje hrane značajan je faktor snažnog rasta potrošačkih cijena u razdoblju oporavka gospodarstava širom svijeta od pandemijske krize, no FAO upozorava da će viši troškovi ugroziti siromašne u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.