SAMOUBILAČKI NAPADI

BRUTALNA OSVETA ISIS-a: Džihadisti upali u grad iza linije fronte, likvidirali desetke ljudi

Deseci džihadista Islamske države napali su grad Kirkuk i sukobili se sa snagama sigurnosti u tom gradu na sjeveru Iraka u kojem su tijekom noći izveli nekoliko samoubilačkih napada.

Dok iračke snage sigurnosti i kurdski borci pokušavaju od ponedjeljka preuzeti od džihadista njihovo posljednje iračko uporište Mosul, IS je koordinirano napao iza linije fronte, u sektoru pod nadzorom kurdskih snaga. Napali su vladine zgrade, gdje su ubili najmanje šestoricu policajaca, a u napadu na elektranu koja je u izgradnji ubijeno je 13 zaposlenika.

Neki mediji prenose da je ubijeno i barem 16 civila. U napadima je navodno poginulo dvanaest džihadista, a borbe se i dalje nastavljaju, piše BBC. Lokalni mediji javljaju da je proglašeno izvanredno stanje, a sve su propovijedi koje su se danas trebale održati otkazane jer su džamije i dalje zatvorene.

Džihadisti ušli u džamiju

Dopisnik novinske agencije France Presse vidio je u Kirkuku devetoricu muškaraca, “odjevenih poput Afganistanaca”, kako nose granate i puške, u ulici u četvrti Adan.

Svjedoci su čuli eksplozije i pucnjavu cijelo jutro dok su lokalne televizije prikazivale prizore urbane gerile u nekoliko četvrti.

IRAQ-CONFLICT

“U trenutku jutarnje molitve vidio sam džihadiste kako ulaze u džamiju Al-Mohammadi”, kazao je Haidar Abdel Husein, nastavnik koji živi u četvrti Tesaeen. Koristili su megafone za uzvikivanje “Alah Akbar”, dodao je on.

ISIS preuzeo odgovornost

U priopćenju u kojem preuzimaju odgovornost za niz samoubilačkih napada u području Kirkuka, propagandna agencija IS-a Amaq objavila je da “snage IS-a napadaju grad Kirkuk iz svih dijelova i kontroliraju gotovo polovicu grada”.

TISUĆE DŽIHADISTA VRAĆA SE U EUROPU: ‘Deseci tisuća civila mogli bi poslužiti kao živi ljudski štit ISIS-ovcima!’

BITKA ZA SELO IZ APOKALIPTIČNOG PROROČANSTVA: Sirijski pobunjenici najavljuju žestoku borbu za Dabiq

‘DŽIHADISTI BJEŽE POPUT ŠTAKORA’ Ovako izgleda bitka za Mosul očima čovjeka na prvoj crti bojišnice

Prema iračkim dužnosnicima, ti su samoubilački napadi bili usmjereni na nekoliko vladinih zgrada u Kirkuku, gdje je na snazi potpuni prekid vatre i gdje su ubijena šestorica iračkih policajaca. Elektrana u izgradnji koja se nalazi u istoimenoj pokrajini također je napadnuta a najmanje 16 osoba je ubijeno.

U Kirkuku, multietničkom gradu gdje stanuje nekoliko vjerskih zajednica, a koji se nalazi na malo više od 150 kilometara jugoistočno od Mosula, propagandna agencija IS-a citirala je samoubilačke napade na sjedište pokrajinskog Vijeća i hotel u središtu grada.

IRAQ-CONFLICT

Snage sigurnosti potvrdile su da su naoružani muškarci s eksplozivnim prslucima napali, usred noći, nekoliko vladinih zgrada.

“Snage sigurnosti uspjele su usmrtiti jednog od napadača dok su se druga trojica raznijela”, rekao je časnik kurdskih obavještajnih službi.

Vladine su snage danas priopćile da su preuzele kontrolu nad još dva sela južno od Moslula, gdje su ubili 15 pripadnika ISIS-a. Neki stručnjaci smatraju da džihadisti izvode ove napade kao osvetu, ali i sa ciljem podizanja morala nakon poraza u Mosulu.

 

Povratak na Net.hr