VELIKO UPOZORENJE ZA BRITANCE / Johnson: 'Pandemija nije gotova'; Ipak, trebali bismo ukinuti sve preostale mjere od sljedećeg ponedjeljka

Image
Foto: Profimedia

Britanija je provela jedan od najbržih svjetskih programa cijepljenja

12.7.2021.
7:35
Profimedia
VOYO logo

Britanski premijer Boris Johnson pozvat će u ponedjeljak na oprez dok se očekuje da potvrdi planove za uklanjanje gotovo svih preostalih covid ograničenja u Engleskoj od 19. srpnja, unatoč velikom porastu broju slučajeva.

Prošli je tjedan Johnson iznio prijedloge za ukidanje pravila o nošenju maski i socijalnom kontaktu te upute za rad od kuće, nazvavši to "jednosmjernim putem do slobode". Svoju konačnu odluku objavit će na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOTOVO SA STROGIM MJERAMA /

Johnson prelomio: Britanija ukida zakonsku obavezu nošenja maski

Image
GOTOVO SA STROGIM MJERAMA /

Johnson prelomio: Britanija ukida zakonsku obavezu nošenja maski

'Slučajevi će rasti kako se otvaramo'

"Globalna pandemija još nije gotova", rekao je u izjavi objavljenoj kasno u nedjelju.

"Slučajevi će rasti kako se otvaramo i dok danas potvrđujemo naše planove, naša će poruka biti jasna. Oprez je apsolutno ključan i svi moramo preuzeti odgovornost kako ne bismo poništili svoj napredak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija je provela jedan od najbržih svjetskih programa cijepljenja, s više od 87 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19, a 66 posto je primilo dvije.

U zatvorenim prostorima i dalje maske

Unatoč tome, posljednjih tjedana zabilježen je zapanjujući porast infekcija, do stopa neviđenih od zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada tvrdi da, iako su slučajevi porasli, broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija i dalje je daleko niži nego prije, što je dokaz da cjepiva spašavaju živote i da je sigurnije otvoriti se. Nadhim Zahawi, ministar za raspoređivanje cjepiva protiv covida, u nedjelju je bio oprezniji.

Iako maske za lice više neće biti obvezne, u smjernicama će biti navedeno da se "očekuje da ljudi nose maske u zatvorenim prostorima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovisi o četiri uvjeta

Johnsonov ured kaže da zeleno svjetlo za ukidanje ograničenja ovisi o ispunjavanju četiriju uvjeta: dovoljno cijepljenih ljudi, cjepiva koja smanjuju hospitalizacije i smrtne slučajeve, bolnice bez pritiska i varijante koje ne predstavljaju preveliki rizik.

Neki su znanstvenici i dužnosnici izrazili zabrinutost da vlasti prebrzo ukidaju ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da vlada jako želi vratiti ljude u urede, ali mislim da će tijekom sljedećih četiri do šest tjedana tvrtke to trebati vrlo oprezno provesti kako broj zaraza ne bi rastao", rekla je profesorica za javno zdravstvo u Engleskoj Susan Hopkins za Times Radio.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo