INCIDENT NA GRANICI

BOMBARDERE ĆE PRATITI LOVCI: Rusi tvrde da Turci nisu pokušali uspostaviti vezu s zrakoplovom

Ruske bombardere, koji će izvoditi anti-terorističke operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj nakon što su Turci oborili ruski zrakoplov na granici Sirije s Turskom.

General Rudskoj je istakao kako je rusko ministarstvo obrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta. Prva mjera je da će ruske bombardere tijekom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne obrane, zbog čega je ruska krstarica ‘Moskva’ krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

MOĆNA KRSTARICA: Rusija će uništiti sve mete koje zaprijete njenim snagama

PUTIN BIJESAN: “Naši zrakoplovi nisu prijetili, zabili su nam nož u leđa!”

Rudskoj: Nisu pokušali uspostaviti radio ili vizualni kontakt

“Zrakoplov Su-24 je vjerojatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom. Uređaji za nadgledanje nisu registrirali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizualni kontakt s našom posadom,” rekao je Rudskoj dodavši kako prema podacima uređaja za nadgledanje ruski zrakoplov nije prešao granicu s Turskom.

TURSKO PRAVILO ZAŠTITE NEBA: “Presrest ćemo i ptice u letu”

“Turski postupak predstavlja kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primjenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku,” dodao je načelnik glavnog stožera.

Rudskoj je kazao kako je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oboril borbeni zrakoplov. On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog zrakoplova, ali je istaknuo kako je još jedan vojnik poginuo tijekom akcije spašavanja koja se nastavlja.

Povratak na Net.hr