EKSTRAVAGANTAN ŽIVOT

BOGATI KLINCI TEHERANA NEMAJU SRAMA: Ulice gore od prosvjeda, a oni se razmeću nevjerojatnim bogatstvom

Prosvjede Iranaca protiv vlasti i nejednakosti dodatno potpiruju mladi bogataši koji se besramno hvale svojim bogatstvom.

U Iranu su nedavno izbili protuvladini prosvjedi koji su na ulice izveli ljude koji osuđuju ili podržavaju vlast, piše Business Insider.

Izazivaju Maseratijima

Jedan od razloga za prosvjede su i gospodarske teškoće zemlje. Pomalo su se svi prosvjednici širom zemlje okrenuli prema istoj meti – bogatoj eliti koja uživa sve koristi hijerarhijskog teokratskog režima. Izgleda kako je to barem djelomično motivirano i novom otvorenošću iranskih bogatih milenijalaca, koji se ni ne trude skrivati svoje bogatstvo, posebno u doba društvenih medija.

“Kada Maserati projuri kroz teheransku gužvu, pored prepunih autobusa i nekvalitetnih domaćih sedana, iz pješaka za njim ponekad izleti bujica psovki”, pišu za američke medije Shashank Bengali i Ramin Mostaghim.

Instagram račun Rich Kids of Tehran (RKOT) prikazuje bogate mlade u dvadesetima kako se prave važni u svojim Hermes sandalama vrijednim tisuću dolara pored bazena u bogato opremljenim vilama, dok su u drugom dijelu grada ljudi prisiljeni prodavati vlastite bubrege kako bi nahranili svoju obitelj.

Zlatna mladež podržava vlast

“Bogati mladi Iranci ponašaju se poput nove aristokratske klase, nesvjesni izvora svog bogatstva”, napisao je iranski novinar Amir Ahmadfi Arian. “Voze Porschee i Maseratije ulicama Teherana pred očima siromašnih i objavljuju slike svog bogatstva na Instagramu”, kaže.

Nejednakost je rasla posljednjih deset godina, ali postala je još vidljivija nakon što je predsjednik Hasan Rouhani uveo proračun koji se temelji na strogoj štednji. Dok su prosvjednici iz radničke klase izvikivali “Smrt Rouhaniju!” i “Smrt diktatoru!” Twitter račun RKOT donedavno je izrazito podržavao Rouhanija i iransku vlast.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr