Play ponuda

POD LIJEČNIČKOM KONTROLOM / Bivšem papi Benediktu XVI. je sve lošije: Franjo pozvao vjernike da se mole za njegovo zdravlje

Image
Foto: Profimedia

'Situacija je trenutno pod kontrolom, a liječnici je stalno prate', rekao je glasnogovornik Matteo Bruni

28.12.2022.
18:03
Profimedia
Play ponuda

Papa Franjo rekao je da je bivši papa Benedikt XVI. jako bolestan i zamolio hodočasnike u Vatikanu da mole za njega. Benedict (95) je 2013. postao prvi čelnik Katoličke crkve koji je odstupio s dužnosti u zadnjih 600 godina, navodeći kao starost kao razlog.

Na kraju Papine posljednje audijencije ove godine, zamolio je ljude da "izmole posebnu molitvu za papu u miru Benedikta". Vatikan je zatim priopćio da se zdravstveno stanje bivšeg pape pogoršalo posljednjih sati.  "Situacija je trenutno pod kontrolom, a liječnici je stalno prate", rekao je glasnogovornik Matteo Bruni.

Papa Franjo se obraćao općoj audijenciji u vatikanskoj dvorani Pavla VI., kada je podigao pogled s komada papira i progovorio o Benediktovom sve slabijem zdravlju.

Zatim je otišao posjetiti Benedikta u samostan Mater Ecclesiae - gdje je živio otkako je sišao s dužnosti - koji je nekoliko minuta hoda od dvorane za audijencije unutar Vatikanskih vrtova.

Ranije ovog mjeseca Franjo je otkrio da je često posjećivao svog prethodnika.

Govoreći o Benediktu kao o "svecu" i čovjeku visokog duhovnog života, rekao je da je bivši papa lucidan i imao smisla za humor.  "Govori tiho, ali prati vaš razgovor", rekao je za španjolski list ABC.

Benedikt XVI. imao je 85 godina kada je u veljači 2013. iznenadio katolike diljem svijeta svojom odlukom da odstupi, nepunih osam godina nakon što je kao kardinal Joseph Ratzinger izabran za papu.

Play ponuda
Play ponuda