BIDEN POVLAČI POTEZ KOJI KINA SMATRA OZBILJNOM PRIJETNJOM: / Jedan neformalan savez mogao bi ugroziti najveću svjetsku ratnu flotu

Joe Biden će održati sastanak sa svojim Indopacifičkim saveznicima, a Kinezi to vide kao prijetnju njihovom utjecaju na jugoistoku Azije

12.3.2021.
17:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Joe Biden je odmah po stupanju na dužnost američkog predsjednika započeo s ozbiljnim manevrima unutar sigurnosnog sustava. S obzirom na svoju ulogu u svijetu, američka administracija odlučila je pred sebe postaviti cilj ujedinjavanja svojih saveznika kako bi spriječila teritorijalne pretenzije Kine u indopacifičkoj regiji.

Tijekom petka bi se, javlja CNN, trebao održati sastanak čelnika Kvadrilateralnog sigurnosnog dijaloga (QUAD), neformalnog saveza SAD-a, Japana, Indije i Australije, kojeg mnogi smatraju potencijalnom vojnom protutežom rastućem kineskom utjecaju i mogućoj agresiji na Indopacifiku.

Iz Washingtona poručuju kako će Biden s premijerima Yoshihideom Sugom, Narendom Modijem i Scottom Morrisonom razgovarati o pandemiji koronavirusa, ekonomskoj suradnji i borbi protiv klimatskih promjena. Modi je već objavio da će biti riječi i o "slobodnoj i otvorenoj indopacifičkoj regiji".

Hladnoratovski mentalitet

Iako nitko uoči susreta nije spomenuo Kinu, službeni se Peking još ranije referirao na QUAD, usporedivši ga sa savezom zapadnih država protiv SSSR-a od 50-ih do početka 90-ih godina 20. stoljeća. SAD su prozvali zbog ponovnog podgrijavanja "otrovnog" mentaliteta Hladnog rata. Naime, potencijalna vojna suradnja nije promakla promatračima iz Pekinga.

Iako je QUAD još uvijek neformalan savez, ima potencijal jačanja mornarice na Pacifiku, čime bi mogao ugroziti najveću svjetsku ratnu flotu - kinesku. Osim toga, teritorijalne pretenzije na sjeveroistočne dijelove Indije te učestali pogranični sukobi također su privukli pažnju svjetske javnosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali