Play ponuda

Besramno bogati su i u 2011. postali još bogatiji

shimmer fallback

Bogatstva tisuću najbogatijih ljudi Velike Britanije narasla su 4,7% i sada iznose 414,6 milijardi funti, odnosno više od 3.800 milijardi kuna.

29.4.2012.
13:41
Play ponuda

prihodi britanskih bogataša su porasli unatoč povišenoj stopi nezaposlenosti i strogim proračunskim rezovima vlade, a ovim je rastom potučen prethodni rekord od 412,85 milijardi funti, prenosi HRT.

U zemlji je 2011. bilo 77 milijardera, što je novi rekord unatoč recesiji u zemlji, podaci su tradicionalne liste najbogatijih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva za 2011. godinu, a koju objavljuje britanski The Sunday Times već 24 godine. Prva tri mjesta liste zauzeli su strani magnati sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Tako je indijski magnat čelika Lakshmi Mittal osmu godinu zaredom na čelu popisa, iako mu je vrijednost bogatstva pala za 27%, na 12,7 milijardi funti, zbog niže cijene dionica ArcelorMittala. Iza njega je uzbečki rudarski magnat Alisher Usmanov, koji inače ima blizu 30% vlasništva u tvrtci koja je vlasnik nogometnog kluba Arsenal.

Vlasnik Chelsea FC, Rus Roman Abramovič je 3. na popisu s 9,5 miljardi funti.

Najbogatiji milijarder britanskog podrijetla tek je na sedmom mjestu. Riječ je o Geraldu Cavendishu Grosvenoru, šestom vojvodi od Westminstera, čije se bogatstvo procjenjuje na 7,35 milijardi funti. Najbogatija Britanka je bivša missica Kirsty Bertarelli, koja ima carstvo od 7.4 milijardi funti sa švicarsko-talijanskim suprugom Ernestom.

Play ponuda
Play ponuda