OGLAS

Mladi ga obožavaju, rodielji bi ga zabranili / Tko je Baka Prase? Balkanski kralj YouTubea, kojeg povezuju sa smrću mlade influencerice...

'Ostavljati komentare pune mržnje, recimo u Kristininom slučaju je prestrašno, rekla je influencerica Karla Želić i nastavila; 'To su komentari - crkni, napokon si crknula, bolje da si mrtva, glupačo, ružna si'

16.12.2021.
23:30
VOYO logo

Znate li tko je Baka Prase? Dečko ima 25 godina, zarađuje 100 000 kuna mjesečno i najpopularniji je youtuber na Balkanu.

Baka Prase je i gejmer i reper, a bez obzira na to hvali li se novim Porsheom, svoju djevojku pljeska po stražnjici ili je vodi u hotel s 5 zvjezdica te njegove uratke prati 2 milijuna ljudi. Ali 20 000 ljudi u Srbiji sada traži da mu se zabrani YouTube kanal jer nije zdrav za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baka Prase ne promiče kršćanske vrijednosti koje mu je usadio otac koji je pravoslavni svećenik, nego je vulgaran, i vrijeđa. Bio je u javnoj u svađi s influencericom koja je nedavno počinila samoubojstvo, a svi znaju da je o njoj napisao uvredljivu pjesmu koja je pregledana 8 milijuna puta.

Uz bok Nikoli Tesli, Novaku Đokoviću, Christianu Ronaldu, našao se i on. Prema istraživanju on je uzor mladih u Srbiji Ali najveći mu je problem što ga se povezuje sa smrću srpske influencerice Kristine Đukić, koja je vjerojatno počinila samoubojstvo.

On kaže da su se rastali kao prijatelji, a njezini fanovi optužuju ga da je kriv za maltretiranje koje je Kristina doživjela nakon ove pjesme. U policiji je proveo 4 sata, ispitivali su ga o Kristini, a on je negirao bilo kakvu povezanost s njenom smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Novi trendovi /

Hrvatski tinejdžeri ludi za srpskim youtuberima: Sve više koriste i srpske izraze

Image
Novi trendovi /

Hrvatski tinejdžeri ludi za srpskim youtuberima: Sve više koriste i srpske izraze

„Mene kao osobu koja je progovorila o psihičkim problemima javno jako pogodilo to da se jedna mlada djevojka ubila, tu nama u blizini, to se događa oko nas. To je nešto što sam i ja u jednom trenutku u životu prolazila. Zamislite vi njene roditelje kako se osjećaju nakon što je on objavio video u kojima se poziva na linč nje i njezine obitelji“, kazala je Tena Sakar Vukić, influencerica.

Tena se i sama susrela sa cyberbullyingom. Glupačo, kozo, kravo, kaže, blage su uvrede. Govorili su joj da je žele vidjeti probodenu. Ne sviđa joj se sadržaj koji objavljuje Baka Prase, djeci ga je zabranila ali mržnju ne podržava.

„Da li svi mi sada moramo Baku Praseta mrziti, htjeti mu smrt i sve najgore. Ja mislim da ne. Ja mislim da pametnije osobe od mene mogu nešto poduzeti u internet svijetu kroz zakone, pravilnike“, poručila je Tena.

„Društvene mreže još uvijek nisu uvedene kao medij, one su izvan zakona o elektroničkim medijima, one nisu regulirane i onda je to samo stvar moje i vaše odgovornosti i shvaćanja da moja sloboda govora ima granice“, objasnio je Danijel Labaša, komunikolog na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

I to je najveći problema. 88 posto mladih doživjelo je jedan oblik cyber nasilja.

„Ostavljati komentare pune mržnje, recimo u Kristininom slučaju je prestrašno. Čak i nakon njene smrti, ja sam to čitala i nisam mogla vjerovati. To su komentari: crkni, napokon si crknula, bolje da si mrtva, glupačo, ružna si, odvratna si i takve stvari, to je zlostavljanje, to je zlostavljanje koje se događa putem interneta“, rekla je Karla Želić, influencerica.

Internet može biti opasno mjesto. Od zločestih komentara do izazova koji završavaju tragično.

„Kad vam neko dijete kaže mene su izbacili iz WhatsApp grupe iz Viber grupe, a poslije toga mi svi govore kako me tamo vrijeđaju, to ostavlja teške posljedice na njih jer je to protivno onome načinu kako djeca mogu biti uključena u društvo i kako dr socijaliziraju i upoznaju svoje vršnjake“, izjavio je Labaša.

Balkanski kralj Youtube-a ne bi se složio s većinom koja kaže da njegov sadržaj nije za djecu.

"Djeca su pametna, roditelji često djecu podcjenjuju", kazao je Baka Prase u jednom intervjuu.

A njega roditelji ne vole. Njih više od 20 000 potpisalo je peticiju kojom traže da mu se zabrani objavljivanje sadržaja na Youtube-u. Njegove im fore nisu smiješne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo