AMERIKA STRAHUJE OD PUTINOVOG NEVIDLJIVOG ORUŽJA: / 'To je najmoćnija neprijateljska podmornica s kojom smo imali posla'

Kazanj se jednako može suprotstaviti drugim podmornicama, kao i nosačima zrakoplova, ali i ciljevima na kopnu.

10.12.2017.
9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ratna mornarica Rusije se sve intenzivnije naoružava. Ovih dana je završena glavna podmornica projekta "Borej-A" pod nazivom "Knez Vladimir", a već naredne godine treba biti uvedena u eksploataciju prva podmornica moderniziranog projekta 885M "Jasenj-M" pod nazivom "Kazanj".

Ova podmornica je po mnogim karakteristikama jedinstvena. Već su je visoko ocijenili stručnjaci iz zemalja NATO-a. Na primjer, analitičar Michael Kaufman, koji radi u američkom Centru za vojno-pomorsku analizu okarakterizirao je rusku nuklearnu podmornicu "Kazanj" kao "najmoćniju neprijateljsku podmornicu s kojom je ratna mornarica SAD-a ikada imala posla".

Projekt "Jasenj-M" je u početku bio zamišljen kao nastavak projekta "Afalina", koji je podrazumijevao konstruiranje podmornice s vrlo moćnim centrom za vezu i sustavom za radio elektroničku borbu. To je svojevrsni podvodni pandan avionu A-50 koji služi za daljinsko radarsko otkrivanje i upravljanje. Moćni sonarni sustav omogućuje ovoj podmornici da dobiva "uvid" u stanje pod vodom na velikim udaljenostima.

Podmornice ovog tipa imaju i mnoge druge karakteristike vezane za konstrukciju. Primjerice, konstruktori su odustali od tradicionalnog dvostrukog trupa (čvrsti unutarnji trup i lakši vanjski). Ovdje je primijenjeno inovativno rješenje - lakim trupom je obložen samo prednji dio podmornice.

Glavna osobitost je u tome što se nuklearna podmornica "Jasenj-M", kako piše Russia Beyond, može podjednako učinkovito suprotstavljati i drugim podmornicama, i nosačima aviona, a također napadati utvrđene položaje na obali. Takva univerzalnost je postignuta zahvaljujući akustičkoj zaštiti i raznovrsnom naoružanju (rakete "Kalibar" i "Oniks", torpeda).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, Kazanj je opremljen s osam vertikalnih silosa za rakete Oniks i Kalibr, i 10 cijevi za torpeda od 533mm, od kojih svaka može nositi 30 torpeda.

Podmornica je duga 139 metara i široka oko 13 metara. Može zaroniti na dubinu od 600 metara, a na površini plovi brzinom od 16 čvorova. Nakon zarona, maksimalna brzina raste na 31 čvor.

Posadu čini 90 podmorničara. Njezin nuklearni pogon ima ekvivalent od 43.000 KS, a opremljena je reaktorom snage 200 MW. Ova četvrta generacija podmornica je barem 50 posto snažnija od sadašnje crnomorske flote.

Sada se u vojno-industrijskom poduzeću "Sevmaš" u raznim fazama proizvodnje nalaze višenamjenske nuklearne podmornice ove serije. To su "Novosibirsk" (započeta 2013. godine), "Krasnojarsk" (2014.), "Arhangelsk" (2015.), "Perm" (2016.) i "Uljanovsk" (2017.).

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali