DRAMA U ATLANTIKU

UZNEMIRUJUĆA INFORMACIJA ARGENTINSKE MORNARICE: U blizini lokacije nestale podmornice čula se eksplozija

Objekt koji je zamijetio zrakoplov američke mornarice blizu lokacije posljednjeg javljanja argentinske podmornice nestale prošli tjedan nije podmornica, rekla je glasnogovornica američkog veleposlanstva u četvrtak, no iz argentinske mornarice stižu zabrinjavajuće vijesti.

Argentinska mornarica izvijestila je kako je zabilježena eksplozija nedaleko od mjesta na kojem vjeruju da se nalazi nestala argentinska podmornica.

Glasnogovornik mornarice rekao je kako se dogodio jedan ‘abnormalan, razorni, ali ne i nuklearni, događaj u južnom Atlantiku’.

Više desetaka zemalja poslalo je pomoć.

Krivi objekt

Zrakoplov američke mornarice, koji se vratio u bazu u Bahia Blanci u Argentini u srijedu navečer, među desecima je argentinskih i stranih brodova i zrakoplova koji su uključeni u potragu.  Sve je veća zabrinutost da se podmornici bliži zadnji dan sedmodnevne zalihe kisika.

Argentinske vlasti analiziraju neobičnu buku otkrivenu pored područja odakle je podmornica, izgrađena u Njemačkoj, poslala posljednji put signal.

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi rekao je u srijedu navečer da rezultati analize zvukova pod vodom detektiraju “zvučnu anomaliju” u tom području 15. studenoga ujutro, u isto vrijeme kad je podmornica nestala.

Na ustrajanje da odgovori na pitanje bi li zvukovi mogli biti opisani kao eksplozija, Balbi nije odgovorio, a umjesto toga je rekao da vlasti i dalje istražuju zvukove.

Deseci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juanom, u kojoj su bile 44 osobe, čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.

Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 kilometara južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.

Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA San Juana, ali je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenih nedostatkom financija.

U 2014. flota je provela ukupno 19 sati zaronjena u odnosu na potrebnih 190 dana “za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom”, prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane’s Sentinel.

Kratko prije nego je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.

Zabrinutost stanjem plovila isplivala je na površinu kada je list Perfil objavio videosnimku napetog sastanka između Macrija i rodbine nekih od 44 člana posade.

“Treba li netko umrijeti da bi se stvari promijenile? Zar niste mogli uložiti u ovo ranije?”, rekla je žena jednog od mornara Macriju.

Macri je rekao kako je važna razina održavanja podmornice, ne njena starost i da su vlasti uvjerene kako je plovilo u dobrom stanju.

Povratak na Net.hr