NE SLUTI NA DOBRO / Američki zapovjednik tvrdi da Afganistanu prijeti građanski rat: 'Mogli biste vidjeti ponovno oživljavanje terorizma'

Zapovjednik združenog stožera, general Mark Milley smatra da bi terorističke organizacije mogle iskoristiti vakuum vlasti, ako je talibani ne uspostave i ne održe

5.9.2021.
9:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki zapovjednik združenog stožera, general Mark Milley rekao je da bi Afganistan mogao biti na rubu građanskog rata i da prijeti ponovno jačanje terorističkih skupina u toj zemlji.

"Moja je vojna procjena… da bi se uvjeti mogli razviti u građanski rat", rekao je Milley u intervjuu za Fox News u subotu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. "Ne znam hoće li talibani biti sposobni učvrstiti vlast i uspostaviti vladavinu", dodao je.

Vakuum vlasti

Zbog toga bi terorističke skupine mogle iskoristiti vakuum vlasti u Afganistanu, upozorio je Milley. Postoji strah da bi se Al Kaida mogla reorganizirati i da bi ekstremisti Islamske države mogli proširiti svoj utjecaj ili da "se proširi bezbroj drugih terorističkih skupina", rekao je.

"Mogli biste vidjeti ponovno oživljavanje terorizma u toj regiji za 12, 24, 36 mjeseci. I to ćemo pratiti", dodao je.

Al Kaida promatrala povlačenje

Povlačenje posljednjih američkih vojnika iz Kabula prošli tjedan označilo je kraj vojne misije Washingtona i njegovih saveznika u Afganistanu nakon gotovo 20 godina.

Kao glavni argument za povlačenje snaga Bidenova administracija navodi da je Al Kaida učinkovito demontirana i da više nije sposobna napasti ciljeve u Sjedinjenim Državama iz Afganistana. Prema Ujedinjenim narodima, Al Kaida je već bila prisutna u gotovo svakoj drugoj afganistanskoj pokrajini prije povlačenja međunarodnih snaga.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali