Jačaje kontrole

ALTERNATIVNA RUTA: U strahu da će postati novi Balkan tri zemlje na granici podižu ogradu

 Estonija, Latvija i Litva jačaju kontrolu osobnih dokumenata i podižu ograde na svojim istočnim granicama, zabrinute da će zatvaranjem balkanske rute Baltik postati nova ulazna točka migrantima u Europu.

Tri vlade strahuju da bi se uskoro tisuće migranata preko Bjelorusije i Rusije, prema kojoj gaje povijesno nepovjerenje, moglo naći na njihovim granicama.

Zabrinutost je porasla otkako je prošle godine 6.000 tražitelja azila ušlo u Norvešku i Finsku preko Rusije.

IZBJEGLICE STREPE ZBOG ZATVARANJA BALKANSKE RUTE:’ Neću ići natrag u Tursku, već vidim da će biti problema’

Vježbe vojske i policije

Latvija i Estonija su zato počele ograđivati svoje granice prema Rusiji. Stotine litavskih graničara, policajaca i vojnika ovoga tjedna provode vježbe suočavanja s migrantskom krizom.

“Donedavno Norveška i Finska nisu imale nikakvih problema na granici s Rusijom. A onda, kao da je netko mahnuo čarobnim štapićem, nahrupili su migranti”, rekao je zapovjednik litavske pogranične službe Renatas Pozela.

Ograda nužna

Zbog jačanja kontrola na balkanskoj ruti, nova trasa preko Moldove, Ukrajine i Baltika mogla bi postati novi izbor, rekao je jedan dužnosnik.
Estonija sada postavlja novu opremu za nadzor granice, kakva već postoji na granici Litve i Bjelorusije, kako bi spriječila ilegalne migracije i krijumčarenje ljudima.

“Žalosno je što će nam trebati ograda”, kaže Ojars Eriks Kalnins, član odbora za europska pitanja u latvijskom parlamentu. “Ali s obzirom na situaciju u Europi, bit će, bojim se, nužna”.

NAPETI SUMMIT U BRUXELLESU: ‘Neregularni tok migranata duž zapadnog Balkana je okončan’

DRAMATIČNO U BRUXELLESU: Još nema dogovora; hoće li Turska dobiti sve što traži?

Povratak na Net.hr