ALARMANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: /

Evo koliko dugo koronavirus može preživjeti na smrznutom mesu i ribi

Image
Foto: Profimedia

Znanstvenici tvrde da prijenos kontaminiranom hranom nije glavni put infekcije

23.8.2020.
17:00
Profimedia
VOYO logo

Koronavirus može preživjeti na smrznutom mesu i ribi tri tjedna, otkrilo je novo istraživanje. Znanstvenici su zaključili kako bi upravo to moglo objasniti zašto se epidemije događaju u zemljama u kojima nije bilo slučajeva koronavirusa i to duži period vremena.

U studiji su narezane pojedinačne kriške lososa, piletine i svinjetine iz supermarketa u Singapuru te im je dodan uzorak virusa. Zatim su zamrznuti između 4 ° C, što je uobičajena temperatura hlađenja, i minus 20 ° C, što je standardna temperatura smrzavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 21 dan, istraživači su otkrili da je virus i dalje prisutan u uzorcima ribe i mesa, piše The Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici, pak, tvrde da prijenos kontaminiranom hranom nije glavni put infekcije, ali premještanje kontaminiranih predmeta u područje bez infekcije potencijalno može pokrenuti epidemiju.

Image
LAUC IMA NOVE INFORMACIJE: /

'Sigurno znamo da Covid-19 nije isključivo respiratorna bolest, može napasti različite organe...'

Image
LAUC IMA NOVE INFORMACIJE: /

'Sigurno znamo da Covid-19 nije isključivo respiratorna bolest, može napasti različite organe...'

"Potrebno je objašnjenje za ponovno pojavljivanje Covid-19 u regijama s očitim lokalnim iskorjenjivanjem", piše u istraživanju.

Masovno tržište hrane - potencijalna opasnost

"Nedavne epidemije pojavile su se u Vijetnamu, Novom Zelandu i dijelovima Kine gdje već nekoliko mjeseci nije bilo slučajeva. Uvoz kontaminirane hrane i ambalaže od hrane može biti uzrok takvih epidemija", smataju znanstvenici.

Premiještanje kontaminiranih predmeta može tako izazvati novu epidemiju, a međunarodno tržište hrane je ogromno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor James Wood, šef odjela za veterinarsku medicinu na Sveučilištu u Cambridgeu, rekao je The Sunday Telegraphu: "Autori raspravljaju o tome kako je važno da se radnici u tvornici potiču da ne idu na posao kada imaju simptome ili su bili u kontaktu s osobama koje su možebitno zaražene koronavirusom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, postrojenje za preradu svinjskog mesa u Irskoj zatvoreno je ovaj tjedan nakon pojave koronavirusa među radnicima.

Mesna tvornica, Cranswick Country Foods u Cullybackeyju, u blizini Ballymena u okrugu Antrim u Sjevernoj Irskoj, zapošljava oko 500 ljudi.

Ministar zdravlja Robin Swann opisao je slučaj kao "značajan" dodajući da je 35 članova osoblja testiralo pozitivnost, kao i manji broj njihovih kontakata.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo