'DANAS SVATKO ŠPIJUNIRA SVAKOGA' / Afera Pegazus potresa svijet, a hrvatski stručnjak upozorava: 'Možete jedino ostaviti svoj mobitel i računalo i zatvoriti se u šumu'

Andrej Plenković poručuje da ne zna ništa o tome, ali ističe i što mu je važno u cijeloj priči

22.7.2021.
12:20
Shutterstock

Afera oko izraelskog špijunskog softvera Pegazus poprima sve šire razmjere. Francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je bio među više tisuća praćenih osoba. Pegazus je napravila izraelska kompanija, koja tvrdi kako je softver prodala u 45 zemalja, s ciljem sprječavanja terorističkih napada.

Mediji su razotkrili kako se njime naveliko hakiralo novinare, dužnosnike i druge javne osobe diljem svijeta. Istragu je pokrenula Francuska, ali i Izrael. Ni Hrvatska nije izoliran slučaj kada je riječ o špijuniranju i hakerskim napadima.

'Trebaju biti u skladu sa zakonom'

Andrej Plenković poručuje da ne zna ništa o tome, ali ističe i što mu je važno u cijeloj priči.

"Prvo, ja ne znam uopće dok ovo nije eksplodiralo kakve alate koriste službe za ono što oni rade čije god bile. Važno je da bez obzira na alate postupanja koje se tiču praćenja bilo koga budu u skladu sa zakonom", kazao je.

Dnevnik.hr upitao je SOA-u ima li taj softver, a odgovorili su da svoje sposobnosti ne otkrivaju iz sigurnosnih razloga, za tajne mjere koje provode, u skladu su sa zakonom i uz odobrenje Vrhovnog suda. Podsjećaju i da je Hrvatska predmet obavještajnog interesa službi drugih država.

"Posebice u kontekstu članstva RH u EU-u i NATO-u te hrvatskoj ulozi u stabilizaciji jugoistoka Europe. U tom smislu, stalna je zadaća SOA-e protuobavještajna zaštita institucija i tijela Republike Hrvatske, što se svakodnevno i provodi. Načine i tehnike provedbe ovih zadaća ne možemo iznositi", stoji u odgovoru.

Mišljenja stručnjaka

Bivši šef operative SOA-e Ante Letica kaže da danas svatko špijunira svakoga te da velike sile špijuniraju jedna drugu. "Sigurno je da kad bi SOA kupovala da premijer i predsjednik koji jednako upravljaju SOA-om, da bi oni morali biti upoznati", tvrdi.

Stručnjak Alen Delić pak kaže gdje postoje legalne aktivnosti postoje i ilegalne.

"Kao struka i kao profesionalac očekivao bih da naše službe imaju određene alate koje mogu koristiti naravno za legalne aktivnosti", kaže i dodaje kako stopostotne sigurnosti nema. "Možete ostaviti svoj mobitel i računalo i zatvoriti se u šumu. To jedino možete napraviti", tvrdi Delić.

Marko Rakar pak tvrdi da je i Hrvatska bila predmet interesa izraelskog softvera još otprije. Poziva se na informacije međunarodnih institucija. "Što se tiče toga tko je naručitelj, to može biti naš domaći aparat, dakle SOA, VSOA", kaže Rakar.

Moguće je, kaže, da su i druge države instalirale softver nekome u Hrvatskoj. Sumnja u posve zakonito postupanje SOA-e.

Možda će te zanimati

BIT ĆE GADNO / Vakula objavio prognozu: Stiže nevrijeme - očekuju se i tuča i pijavice, evo gdje

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen