ZVJERSTVO RADI TALISMANA 'Dok su me sjekli macetom preklinjala sam ih da mi ne uzmu ruku'

Petorica muskaraca tijekom noci je provalilo u njenu kucu. Zgrabili su 15-godisnju djevojku i macetom joj odsjekli ruku.

“Ne mogu vam opisati bol. Pokusavala sam sakriti dio ruke koji je ostao. Preklinjala sam ih da mi ne uzmu ruku i zvala u pomoc. Osjetila sam jos dva udarca po lijevom ramenu a potom po glavi dok sam pokusavala pobjeci.

Pobjegli su dok sam pokusavala doci do oceve kuce” prisjeca se stravicnih trenutaka Kluwu Lusana, djevojka s albinizmom u Tanzaniji.

No jos stravicnije je to sto moze biti sretna. Ostala je ziva. Svake godine stotine ljudi s albinizmom u Tanzaniji strada, a zadnjih godina napada je sve vise. Ubijaju ih kako bi njihove dijelove tijela prodali vracevima koji od njih stvaraju napitke. Navodno, ti napici cine ljude mocnima i bogatima. Otima se i dojencad.

Oni koji su dovoljno poremeceni da ubijaju i sakate ljude s albinizmom citavo tijelo mogu prodati i za 50.000 funti, a ruke ili noge za nekoliko tisuca. Ne samo da je u Tanzaniji to pravo bogatstvo, nego su presude za uhvacene zlocince sokantno rijetke.

Medu rijetkim organizacijama koje pokusavaju pomoci je “Under the same sun”. Pruzaju utociste svim ljudima s albinizmom, ali i obrazovanje. Kulwa je tamo izucila za krojacicu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr