OPASNO ZA ŽIVOT / Čekaju nas vremenski ekstremi, stručnjaci objavili zastrašujuće prognoze

WMO je uoči Svjetskog meteorološkog dana, koji se obilježava 23.

22.3.2017.
10:51
Thinkstock

Ekstremi koji su zabilježeni prošle godine nastavit će se i u 2017., procijenili su meteorolozi koji su pratili na koje su sve načine ekstremni uvjeti utjecali na najveće prijetnje modernog svijeta. U zabrinjavajućim prognozama koje donose u izvješću o stanju globalne klime kao velik problem naveli su 'stalno nove rekordne razine ugljičnog dioksida u atmosferi'. Također su zabrinuti zbog i dalje visoke emisije stakleničkih plinova te trenda otapanja ledenjaka i ledenih kapa. Posebnu zabrinutost izazvala je činjenica da je Arktik sve topliji - ove je zime tamo zabilježen polarni ekvivalent toplinskog vala.

Kako navode, 2016. ostat će upisana u povijesti kao godina u kojoj je zabilježena rekordno visoka globalna temperatura zraka te iznimno niska razina morskog leda, dok su se razina mora i temperatura oceana nastavili uzdizati nesmanjenim tempom. Ekstremni vremenski i klimatski uvjeti nastavili su se i u 2017., prenosi Državni hidrometeorološki zavod.

'Ovo izvješće potvrđuje da je 2016. bila najtoplija godina u povijesti mjerenja s nevjerojatnih 1,1 °C iznad predindustrijskog razdoblja, što je 0,06 °C više od prijašnjeg rekorda postavljenog 2015. godine. Porast globalne temperature u skladu je s drugim promjenama koje se događaju u klimatskom sustavu', rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.

Dodao je kako su globalne prosječne površinske temperature mora također bile najviše u povijesti mjerenja, dok su se globalne razine mora nastavile uzdizati.

Ljudski utjecaj na klimatski sustav

'Uz stalno nove rekordne razine ugljičnog dioksida u atmosferi, utjecaj ljudskog djelovanja na klimatski sustav postaje sve očitiji', rekao je Taalas.

Razine ugljičnog dioksida u atmosferi dosegnule su simboličnu razinu od 400 dijelova po milijun (ppm) u 2015., posljednjoj godini za koju su dostupni globalni podaci WMO-a. Zbog svoje dugotrajne prirode CO2 neće pasti ispod te razine još mnogo naraštaja.

Nakon 2001., svaka godina bila je najmanje 0,4 stupnja iznad dugoročnog prosjeka za referentno razdoblje 1961. - 1990., kojim se WMO koristi kao referencom za praćenje klimatskih promjena.

Zatopljavanje u 2016. dodatno je pojačao i snažni El Nino, čiji se utjecaj pridružio utjecaju dugoročnih klimatskih promjena uzrokovanih emisijama stakleničkih plinova. Tijekom El Nina također su snažno porasle globalne razine mora, dok su vrijednosti i zabilježene početkom 2016. dosegnule nove rekordne razine. Globalna površina morskog leda u studenome se smanjila na više od četiri milijuna četvornih kilometara ispod prosjeka, što je nezabilježena anomalija u tom mjesecu.

Loše posljedice za ekosustave i hranidbene lance

Zbog visoke temperature oceana zabilježeno je odumiranje koralja, što ima značajan utjecaj na morske hranidbene lance, ekosustave i ribarstvo.

Među ekstremima 2016. valja spomenuti i velike suše koje su uzrokovale probleme u opskrbi hranom za milijune u južnoj i istočnoj Africi i Srednjoj Americi. Uragan Matthew donio je mnogo tragedije Haitiju, ali i velike ekonomske gubitke SAD-u. Istočnu i južnu Aziju također su pogodile obilne kiše i poplave.

Novoobjavljene studije koje nisu obuhvaćene WMO-ovim izvješćem ukazuju na mogućnost da se količina topline u oceanima povećala i više nego što je prethodno izviješteno. Privremeni podaci također pokazuju da se stopa rasta koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi nije smanjila.

'Čak i bez snažnog El Niña u 2017. svjedočimo drugim značajnim promjenama diljem planeta koje postavljaju nove izazove pred naše razumijevanje klimatskog sustava. Nalazimo se u istinski neucrtanom teritoriju', kazao je direktor Svjetskog klimatskog istraživačkog programa (WCRP) David Carlson.

Toplinski val na Arktiku

Ove je zime najmanje triput na Arktiku zabilježen polarni ekvivalent toplinskog vala - snažne oluje s Atlantika donijele su priljev toplog i važnog zraka. Antarktički morski led bio je na rekordno niskim razinama.

Znanstvenim istraživanjima došlo se do zaključka da promjene na Arktiku te otapanje leda dovode do promjena u širim oceanskim i atmosferskim obrascima cirkulacije te utječu na vrijeme u drugim dijelovima svijeta zbog valova u mlaznim strujama, brzim zračnim strujama koje pridonose regulaciji temperatura.

Upravo je to razlog zbog kojeg je početkom ove godine u određenim dijelovima svijeta bilo neuobičajeno toplo (Kanada i veliki dijelovi SAD-a), dok su drugi dijelovi, uključujući dijelove Arapskoga poluotoka i Sjeverne Afrike, zabilježili neuobičajeno niske temperature.

Cijeli svijet je sve topliji

Zatopljavanje je u 2016. osjetio cijeli svijet. Na većini svjetskih kopnenih površina temperature su bile iznad prosjeka 1961. − 1990. U raznim dijelovima svijeta zabilježene su srednje godišnje temperature minimalno tri stupnja više od prosjeka 1961. - 1990.

Prosječne globalne površinske temperature mora u 2016. bile su najviše u povijesti mjerenja. Zabilježena je druga najviša količina topline u oceanu u povijesti mjerenja nakon 2015.

Od početka 20. stoljeća razine mora su globalno porasle za 20 centimetara, većinom kao posljedica termalne ekspanzije oceana i topljenja ledenjaka te ledenih kapa. Globalne razine mora vrlo su snažno porasle tijekom El Niña 2015./2016., uzdignuvši se za oko 15 milimetara od studenoga 2014. i dosegnuvši novu rekordnu razinu u veljači 2016.

Godina 2017. počela je ekstremnim toplinskim valom u sjevernoj Africi. Tako je u Pretoriji 7. siječnja izmjerena temperatura od 42,7 stupnja Celzija, dok je u Johannesburgu izmjereno 38,9 stupnjeva. Radi se o temperaturama za tri stupnja višim od najviših rekorda ikad izmjerenih na tim lokacijama.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali