Solana pozdravlja napredak koji je Hrvatska postigla

Solana je u jednodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati i s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem te premijerom Ivicom Račanom

Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozdravio je u petak u Zagrebu daljnji napredak koji je Hrvatska postigla u ispunjavanju uvjeta za približavanje Europskoj uniji.

“Vrlo nam je drago jer vidimo da se vaša zemlja razvija i pokušavamo vašoj zemlji pomoći koliko je god moguće tako da postane ono što je san mnogih vaših građana, dio Europske unije”, rekao je Solana nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

“Ovakvi susreti i razgovori idu tim smjerom”, dodao je.

Razlog koji ga je doveo u Zagreb, kako je kazao, isti je onaj koji ga redovito vodi u druge europske gradove poput Rima, Pariza ili Berlina, a to je održavanje razine komunikacije i transparentnosti u odnosima europskih zemalja, pokazujući i time da je Europa načinila zaokret u odnosima sa Zagrebom.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je da je susret pokazao da je studija o održivosti o početku pregovora s EU ne samo zaključena nego se može reći i potvrđena, kao i da se može potvrditi da će na jesen započeti pregovori u okviru sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

Europska komisija koncem svibnja usvojila je Studiju o izvedivosti pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Hrvatskom i preporučila Vijeću ministara EU da odobri početak pregovora.

Vijeće ministara EU-a na svom bi sastanku 13. lipnja u Luxembourgu trebalo prihvaćenu Studiju o izvedivosti usvojiti kao dokument čime će Europska komisija dobiti mandat za početak pregovora s Hrvatskom.

Picula je dodao da je na razgovorima konstatiran napredak u demokratizaciji društva, poštivanju ljudskih i manjinskih prava, regionalnoj suradnji i jačanju sustava slobodnog poduzetništva.

Upitan o nedavnoj inicijativi francuskog predsjednika za održavanjem sastanka zemalja regije s državama Europske unije na visokoj razini, Solana je odgovorio da detalji sastanka, uključivši dan i mjesto još nisu usuglašeni.

Picula je kazao da Hrvatska prihvaća ideju kao način poboljšavanja komunikacije EU i onih zemalja koje još uvijek nemaju institucionalne veze s Europskom unijom.

Povratak na Net.hr