Unatoč sporijem porastu temperature atmosfere u ovom desetljeću, oceani se nastavljaju zagrijavati, čime se komercijalni izlov ribe sve više seli prema polovima što povećava rizik od izumiranja za neke morske vrste, navodi se u studiji.
"Rizici za oceane i za ekusustave koje oni podupiru znatno su potcijenjeni", stoji u studiji Međunarodnog programa za stanje oceana (IPSO), nevladine udruge u kojoj surađuju vodeći svjetski znanstvenici.
"Razmjeri i ritam sadašnjih promjena koncentracije ugljika, i posljedična acidifikacija oceana, nisu zabilježeni u poznatoj povijesti Zemlje", navodi se.
Oceani se zagrijavaju zbog porasta temperature u atmosferi koju uzrokuju staklenički plinovi. Gnojiva i otpadne vode koje se ispiru u oceane pridonose cvjetanju algi koje smanjuju razine kisika u vodi, a ugljikov dioksid iz zraka može u reakciji s morskom vodom formirati slabe kiseline, što dovodi do acidifikacije oceana.
"'Smrtonosni trio' ... acidifikacije, zagrijavanja i dezoksigenacije ozbiljno utječe na produktivnost i efikasnost oceana", stoji u studiji, u kojoj su sudjelovali i znanstvenici Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).