LJUBLJANA - Nastojanju hrvatskog poduzetnika Tome Galovića da za slavonske čvarke dobije europsku potvrdu autohtonoga hrvatskog proizvoda sa zemljopisnim podrijetlom, protive se u Sloveniji tvrdeći da su čvarci zajednička europska baština.
"Autohtonost nekoga prehrambenog proizvoda najprije se osigurava unutar države, a tek onda u Europskoj uniji, ali je najava o zaštiti čvarka potpuna besmislica. Čvarci se prave u gotovo cijeloj Europi, osobito u srednjoj. Razlikuju se samo po postupku izradbe i debljini", izjavio je za ljubljanski dnevni list "Indirekt" dr. Janez Bogataj, vodeći slovenski etnolog.
"Čvarak dakle nije samo slavonski, nego i slovenski proizvod, samo što ga mi zovemo ocvirk ili grump, a nismo ga zaštitili jer bismo po istom načelu mogli zaštititi i svinjsku mast", rekao je Bogataj.
Mogućnost da države zapadnog Balkana, dok se približavaju Europskoj uniji, zaštite svoje proizvode koji se proizvode i u Sloveniji zabrinjavaju neke slovenske proizvođače. Boje se da ih više ne bi mogli prodavati pod dosadašnjim nazivima, kako se to prije dvije godine dogodilo koparskoj vinariji koja je zbog pritisaka iz Mađarske morala prestati puniti svoje bijelo vino "Tokaj".
Neki tradicionalni hrvatski brendovi u Sloveniji su, naime, još nezaštićeni, pa tako Celjske mesnine i Skupina Kras proizvode i prodaju srijemsku kobasicu i kulen pripravljen po slavonskoj recepturi.