Sleng suvremene prehrane

Suvremeni kulinarski slang odavno već ne sliči uobičajenom čavrljanju o namirnicama, količinama ili postupcima pripravljanja jela. Holistički pristup pretvorio je kuhinju u pravi laboratorij.

25.1.2001.
17:36
VOYO logo

Danas, ukoliko želite voditi razgovore o kulinarskim temama, neizbježna su znanja iz različitih znanstvenih i duhovnih disciplina poput kemije, molekularne biologije, fizike, indijske filozofije, zen budizma ili nekih drugih.

Kako biste se što bolje mogli snaći u razgovoru o mrkvi iznosimo vam nekoliko definicija, koje su već postale standardizirane norme u Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-200101254029006 (Healthy foods), koju su Amerikanci definirali još 1974. godine, odnosi se na namirnice koje pospješuju fiziološku i psihološku ravnotežu organizma te pojačavaju optimalnu otpornost na stres, infekcije i bolesti.

Ljekovita hrana (Medical foods), čvrste ili tekuće namirnice koje se koriste u posebne svrhe kod liječenja bolesnih ili prehrani djece, kod alergija, diabetesa i u sličnim zdravstvenim situacijama. Ovdje svrstavamo i preparate za sportaše, odnosno izotoničke napitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Functional foods), odnosno hrana koju možemo nazvati "pola hrana pola lijek", odnosi se na sve one namirnice ili sirovine od kojih se ista dobiva, a koje doprinose pojedinim funkcijama organizma.

postao je sinonim zdravog modela ishrane tipičnim namirnicama mediteranskog podneblja poput maslinovog ulja, crnog vina, bijelog luka, morske ribe, blitve, rajčica i mediteranskih citrusa.

Hrana bez masnoća (Fat free) odnosi se na proizvode koji imaju manje od 0,5 grama masnoća po obroku.

99% bez masnoća odnosi se hranu u kojoj na svakih 100 grama namirnice dolazi najviše 1 gram masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malomasni (Low fat) proizvod je onaj koji ima najviše 3 grama masnoća po obroku.

Reducirana masnoća znači da su masnoće reducirane najmanje 25% u odnosu na isti takav "originalni" proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lagan (Light), ovaj pojam odnosi se na proizvode koji imaju 33% manje kalorija ili 50% manje masnoća po obroku od istog takvog (standardnog) proizvoda.

Krto meso (Lean meat) sadržava najviše 10 grama masnoća, najviše 4 grama zasićene masnoće i najviše 95 mg kolesterola po obroku.

Niskokaloričan (Low calorie) znači da ima najviše 40 kalorija po obroku.

Namirnice bez zasićenih masnoća imaju najviše 0,5 grama zasićenih masnoća po obroku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisko zasićene masnoće su proizvodi koji imaju najviše 1 gram zasićenih masnoća po obroku.

Bez kolesterola, namirnice koje imaju najviše 2 mg kolesterola po obroku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizak kolesterol odnosi se na proizvode koji imaju najviše 20 mg kolesterola i najviše 2 grama zasićenih masnoća po obroku.

Bez natrija su oni proizvodi koji imaju najviše 5 mg natrija po obroku.

Vrlo nizak natrij odnosi se na proizvode koji imaju najviše 35 mg natrija po obroku.

Izvrstan izvor pojam je koji se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini najmanje 20% od dnevnih potreba RDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dodan šećer ili sladilo odnosi se na proizvode u čijem procesu obrade nije dodano nikakvo sredstvo za zaslađivanje.

Bez glutena, proizvod je bez pšenice, zobi, ječma, raži i njihovih derivata. To je prije svega hrana za dojenčad i malu djecu te drugi dijetetski proizvodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo