SAVJETI I RECEPTI: /

Grašak šećerac

Sezona je mladog graška nezrelog zrna. Grašak šećerac je mladi grašak koji se bere dok je zrno još nezrelo. Kupujte male mahune, jer kad zrna narastu mahuna postane žilava i pretvrda za jelo.

20.6.2000.
16:29
VOYO logo

Kao i kod drugih vrsta grahorica i slatkog kukuruza, u grašku šećercu šećer se počinje pretvarati u škrob od trenutka kada je ubran. Time se mijenja sastav i okus ovih namirnica pa ih treba pojesti što je moguće prije nakon kupnje. Kod čišćenja graška šećerca skinite vlakno s donjeg dijela mahuna, a zatim otrgnite vrhove, potom povucite vrhove kako bi uklonili niti s obje strane.


Grašak šećerac sa crvenom paprikom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice:
1 velika glavica luka, oljuštenog
185 g graška šećerca
1 žlica ulja
1 žlica svježeg đumbira, naribanog
1 crvena paprika narezana na rezance
1 mali češanj češnjaka, zgnječen
1 žlica umaka od oštriga (po želji)
1 žlica šećera
malo soli
1 žlica vode

Postupak:
Prerežite luk popola pa narežite na tanke ploške. Grašku odrežite krajeve i skinite končiće. Zagrijte ulje u tavi ili woku. Dodajte luk, đumbir i crvenu papriku, pržite uz miješanje na jakoj vatri 4-5 min ili dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak i grašak šećerac. Miješajući pržite 2 min ili dok grašak postane svijetlozelene boje. Dodajte umak (po želji), šećer, sol i vodu pa dobro promiješajte. Poslužite odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Salata od graška šećerca

Namirnice:
200 g graška šećerca, poprijeko narezanog
1 velika crvena paprika, narezana na ploške
4 lista zelene lisnate salate
5 listova zelene kovrčave salate
250 g sitnih rajčica
60 g potočarke
parmezan

Hruskavci sa češnjakom
3 ploške bijelog kruha
¼ šalice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, zgnječen


Umak
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica majoneze
1 žlica kiselog vrhnja
2 žlice limunovog soka
1 žlica smeđeg šećera
usitnjeni crni papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak:
Operite listove obje salate i rajčice. Izmiješajte grašak, crvenu papriku, potočarku, salate i rajčicu u velikoj zdjeli. Za hrustavce sa češnjakom: Odrežite koru s ploški kruha. Kruh narežite na kockice veličine 1 cm. Zagrijte u aloj tavi maslinovo ulje i dodajte usitnjeni češnjak. Umiješajte u kockice kruha i pržite dok ne požute i postanu hrskave. Maknite s vatre i ostavite da se dobro ocijede na papirnatim ubrusima. Za umak: Mješajte sve sastojke u maloj zdjeli 2 min ili dok se dobro ne izmiješaju. Neposredno prije posluživanja prelijte umakom salatu i dobro promiješajte. Pospite hruskavcima i tankim ploškama parmezana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo