Kao i kod drugih vrsta grahorica i slatkog kukuruza, u grašku šećercu šećer se počinje pretvarati u škrob od trenutka kada je ubran. Time se mijenja sastav i okus ovih namirnica pa ih treba pojesti što je moguće prije nakon kupnje. Kod čišćenja graška šećerca skinite vlakno s donjeg dijela mahuna, a zatim otrgnite vrhove, potom povucite vrhove kako bi uklonili niti s obje strane.
Grašak šećerac sa crvenom paprikom
Namirnice:
1 velika glavica luka, oljuštenog
185 g graška šećerca
1 žlica ulja
1 žlica svježeg đumbira, naribanog
1 crvena paprika narezana na rezance
1 mali češanj češnjaka, zgnječen
1 žlica umaka od oštriga (po želji)
1 žlica šećera
malo soli
1 žlica vode
Postupak:
Prerežite luk popola pa narežite na tanke ploške. Grašku odrežite krajeve i skinite končiće. Zagrijte ulje u tavi ili woku. Dodajte luk, đumbir i crvenu papriku, pržite uz miješanje na jakoj vatri 4-5 min ili dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak i grašak šećerac. Miješajući pržite 2 min ili dok grašak postane svijetlozelene boje. Dodajte umak (po želji), šećer, sol i vodu pa dobro promiješajte. Poslužite odmah.
Salata od graška šećerca
Namirnice:
200 g graška šećerca, poprijeko narezanog
1 velika crvena paprika, narezana na ploške
4 lista zelene lisnate salate
5 listova zelene kovrčave salate
250 g sitnih rajčica
60 g potočarke
parmezan
Hruskavci sa češnjakom
3 ploške bijelog kruha
¼ šalice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, zgnječen
Umak
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica majoneze
1 žlica kiselog vrhnja
2 žlice limunovog soka
1 žlica smeđeg šećera
usitnjeni crni papar
Postupak:
Operite listove obje salate i rajčice. Izmiješajte grašak, crvenu papriku, potočarku, salate i rajčicu u velikoj zdjeli. Za hrustavce sa češnjakom: Odrežite koru s ploški kruha. Kruh narežite na kockice veličine 1 cm. Zagrijte u aloj tavi maslinovo ulje i dodajte usitnjeni češnjak. Umiješajte u kockice kruha i pržite dok ne požute i postanu hrskave. Maknite s vatre i ostavite da se dobro ocijede na papirnatim ubrusima. Za umak: Mješajte sve sastojke u maloj zdjeli 2 min ili dok se dobro ne izmiješaju. Neposredno prije posluživanja prelijte umakom salatu i dobro promiješajte. Pospite hruskavcima i tankim ploškama parmezana.