SANACIJA GRADSKOG CENTRA: / Od ranih jutarnjih sati 150 vojnika nastavlja pomagati Zagrebu

Još 200 vojnika je u stanju pripravnosti i bit će angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite

23.3.2020.
11:21
pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od ranih jutarnjih sati 150 vojnika nastavlja pomagati Zagrebu, pripadnici Hrvatske vojske obišli su i Čučerje gdje je bio epicentar potresa, a tijekom dana nastavit će sanaciju gradskog centra.

Prema riječima zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Tihomira Kundida, u dogovoru s gradskim vlastima i njihovim prioritetima, vojska će nastaviti s raščišćavanjem ruševina iz centra Zagreba.

U obilasku hrvatskih vojnika na terenu su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji su zahvalili Hrvatskoj vojsci i svim službama na pomoći i solidarnosti koju pružaju gradu Zagrebu.

"Što se tiče plana za danas, 150 pripadnika HV-a spremno je za angažiranje, ovdje nam je na raspolaganju i 10 inženjerijskih strojeva. U dogovoru s gradskim vlastima i s onime što su njihovi prioriteti, to ćemo danas i odraditi", rekao je Kundid.

Nije još sve sanirano

Rekao je da ima još nekoliko točaka u središtu grada koje nisu jučer uspjeli sanirati jer dijelovi krovova i žbuke prijete urušavanjem svakoga trenutka.

"Čim danas vatrogasci saniraju, mi ćemo sanirati tih nekoliko točaka i u skladu s dogovorima, idemo dalje na lokacije“, kazao je general Kundid naglasivši kako su pripadnici Hrvatske vojske u izviđanju terena na području epicentra potresa.

"Još nemamo egzaktne pokazatelje, no kad dobijemo sve relevantne podatke, mi ćemo se organizirati i sanirati što treba sanirati", dodao je.

U pripravnosti još 200 vojnika, HV pokazala spremnost pomoći svom narodu

Također, još 200 vojnika je u stanju pripravnosti i bit će angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

Vojska je, rekao je Kundid, pokazala je u nedjelju besprijekornu organiziranost, visoku spremnost i visoku motiviranost da pomogne svome narodu.

"Hrvatska vojska je besprijekorno organizirana, visoko spremna i vrlo visoko motivirana da pomogne svome narodu kada je to najpotrebnije. Ujutro odmah u 6.30 ministar obrane i načelnik Glavnog stožera su nakon potresa dali i postavili vojsku u najviši stupanj spremnosti. Istog trenutka, 150 pripadnika koji su snage brzog odgovora uputili su se prema Zagrebu.

Kada smo stigli u samo središte, spoznali smo svu dramatičnost potresa koji se dogodio. Nakon toga smo se organizirali i krenuli s raščišćavanjem ruševina koje su bile u samom središtu Zagreba počevši od Trga bana Jelačića i okolnih ulica. Po prvim prosudbama, treba će nam dva dana da raščistimo Zagreb. Međutim, imperativ nam je bio da je u što kraćem vremenu raščistimo prometnice i nogostupe kako bi omogućili normalno funkcioniranje grada", ispričao je Kundid.

Kundid: Hvala građanima na suradnji

Tijekom dana, na terenu je bilo ukupno 280 pripadnika HV-a i 10 inženjerijskih strojeva. "Sinoć do 19 sati uspjeli smo čistiti kompletno šire središte grada Zagreba", rekao je.

Zahvalio je i svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na suradnji i angažmanu te je istaknuo kako je jučer nedvojbeno postojao određeni strah među građanima, ali ne i panika.

"No, bez obzira na sve što se događalo, moram reći kako su građani bili vrlo disciplinirani, vrlo mali broj ljudi bio je u središtu grada i to samo stanari. Oni su vrlo spremno odgovarali na sva upozorenja vojske i policije. Bili su svjesni situacije u kojoj se nalaze i nisu se htjeli dovesti ponovo u opasnost“, zaključio je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali