DIREKTOVA INSPEKCIJA / Zaputili smo se starom cestom prema moru i istražili koliko košta vrući odojak: 'Neka ministar kupi kod nas'

Naše ekipa krenula je starom cestom prema moru gdje se i dalje, tradicionalno, odojci vrte na ražnju. Doznala je sve - koliko koštaju, koliko ste spremni dati za vrući, svježe pečeni odojak. Razgovarala je i s prodavačima uz ražanj koji su ministru gospodarstva - poslali pozivnicu

18.8.2023.
8:00
VOYO logo

Starom cestom krenuli smo prema Slunju. Na dobro staroj cesti tražimo odojka na ražnju, ali i one koji ih kupuju. Prva stanica nam je ražanj na ulasku u Karlovac.

Suha drva, dobra vatra, četiri sata na ražnju pod nadzorom - kako bi korica bila što hrskavija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi dolaze po svoju kilu svakodnevno. Iz Karlovca, Zagreba, s mora. A za to će izdvojiti 22 eura.

"Ljudi najčešće kupuju za van, nose kući,a ima onih što jedu tu. Ne žale se na cijene, kod nas je 22 eura je ljudima pristupačno još uvijek, ne žale se, a nabavna cijena je skočila. Pet eura žive vage. Pa 30 godina to radimo, što ću sada - neću ribu prodavat", kaže ugostitelj Dražen Petrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je svinjetina itekako poskupjela kaže nam gospodin Marko. Makar, kod njega gosti ne pitaju pošto je. Ni 30 eura za kilu nije problem iskeširati.

Image
FILIPOVIĆ U DANASU /

'Nikad ne bih kupio kilo i pol odojka za 60 eura. Bojim li se smjene? Sve sam radio časno i pošteno'

Image
FILIPOVIĆ U DANASU /

'Nikad ne bih kupio kilo i pol odojka za 60 eura. Bojim li se smjene? Sve sam radio časno i pošteno'

"Prošle godine se isto nitko nije žalio, pa neće ni ove, zato što je ljudima jasno da je cijena abnormalno otišla odojku. U mojih 40 godina, povijesti moje karijere nikad skuplje. Dok ima tko jest i ima gostiju ja ću peć", govori ugostitelj Marko Obrovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad skuplja svinja, a ni drva nisu besplatna. Ali pronašli smo i one, koji bi se počastili odojkom kakav ministar Filipović ne bi pogledao ni u ludilu.

"Ja bi platio svako jelo i više ako je ono ukusno i dobro kao što je ovdje, a ministar Filipović bi mogao odriješiti novčanik i malo pogledati da uzgoj i prodaja da svatko nešto mora zaraditi", kaže Ante Juričić iz Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda ja samo imam veću plaću od ministra, ako je dobro to treba vrednovat", govori Robert Katić.

Na našoj drugo stanici popodne se više ništa ne okreće, jer većina toga je prodana, ostao je samo odojak po 25 eura kilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Friško zaklan pa pečen atrakcija je i za turiste. Kod gospodina Slobodan, nema tko se nije slikao pored ražnja. A špica je ovdje upravo ljeti.

"Pogotovo vikendom ne bi mogli razgovarati ovako opušteno da je subota", kaže ugostitelj Slobodan Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni kad je kriza, tko može - nije problem izdvojiti koji euro više za ovu deliciju. A za one koji ipak imaju novčanu granicu - naši sugovornici imaju poruku.

"Kila i pol odojka 33 eura. Neka ministar kupi kod nas", kaže ugostitelj Dražen Petrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto, tko zna možda se ministar već sutra provoza starom cestom.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Nikad ne bih kupio kilo i pol odojka za 60 eura. Bojim li se smjene? Sve sam radio časno i pošteno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo