POVRATAK KUĆI / U Aziji za njim trče kao nekoć za Beatlesima, a nakon 4 godine svira u Hrvatskoj: Maksim Mrvica govori za RTL Direkt

Jedan klasični glazbenik za kojim u Aziji trče kao nekoć za Beatlesima. Usred je svjetske turneje, doma ga nema često, u Hrvatskoj nije svirao već četiri godine: ali ovaj će vikend zato svoje majstorije pokazati dva dana zaredom u Lisinskom. Maksim Mrvica vježba po cijeli dan: ali za našu ekipu napravio je pauzu

16.3.2023.
23:11
VOYO logo

Australija, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, Malezija, Torino, London, Pariz, mnogi su zadnjih pola godine mogli vidjeti kako po tipkama jure prsti Maksima Mrvice.

Među 70 gradova, a prije nego opet ode u Aziju ili Ameriku: na redu je Zagreb ovog vikenda. Rijetko je u Hrvatskoj, još rjeđe u medijima, ali za nas je ulovio pauzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je nervoza kad si doma. U Lisinskom sam prvi put svirao s 18 godina i od onda sam imao jako puno koncerata. Imam uvijek ovdje osjećaj da sviram prijateljima i poznanicima koji me prate", kazao je pijanist Maksim Mrvica.

Tokyo Times prozvao ga je najboljim pijanistom od Franza Lista, za njega kažu da je princ pijana, majstor krosovera. Ne čini vam se da svira brzinom svjetlosti: u 56 sekundi odsvirao je Bumbarov let, zbog čega misle da ima možda i najbrže prste na svijetu. Baš zato, prsti ponekad završe krvavi u flasterima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bude li ozljeda nakon koncerata Mrvica odgovara: "Ako sviram svaki drugi dan na turneji, ako se zanesem. Natučem nokat, i odvoji mi se od mesa često i onda brzo u hladnu vodu s rukom".

Image
VIDEOINTERVJU ZA RTL.HR /

Pijanistica i bodybuilderica Klara o zarukama s Alenom Babićom: 'Napravio mi je bajku od života, vjenčanje neće biti obično'

Image
VIDEOINTERVJU ZA RTL.HR /

Pijanistica i bodybuilderica Klara o zarukama s Alenom Babićom: 'Napravio mi je bajku od života, vjenčanje neće biti obično'

"Imam osjećaj da ako osiguram prste da će se tek onda nešto desit", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncerti su naporni. Fizički se umara kao maratonac. I zato ima posebne rituale prije nego sjedne za klavir.

"Ja zapravo najviše volim dan koncerta. Imam striktni režim na taj dan. Ne smijem vježbati, vrlo rijetko napuštam apartman, cijeli dan odmaram, meditiram. Ne smijem na sunce radi očiju, ne jedem jaku hranu, ne treniram u teretani. Čuvam fizičku energiju za koncert", kazao je pijanist Mrvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kini u kojoj 40 milijuna ljudi svira klavir, on je kao rock zvijezda. Jedan je od rijetkih stranaca koji je svirao na kineskoj novoj godini - koja je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao show s najviše gledatelja: više od milijardu. A jedini je imao koncerte u Kini, kada je svijet stao zbog korone.

"Bio sam jedni međunarodni glazbenik koji je uopće dobio dozvolu da svira u Kini. Mi smo zapravo bili neki eksperiment da vide može li se to izvesti. Bilo je teško, neobično, svaka tri dana smo otkazivali koncerte", prisjeća se Mrvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zaustavljaju li ga u Hrvatskoj za autogram Mrvica odgovara: "Pa jesu, ali u manjoj mjeri nego u Aziji. Neki misle ovdje da nemam više karijeru, da sam nestao, jer ne dajem intervjue..ali zapravo je potpuno obrnuto. Ovo mi je najdinamičniji period života"

"Najluđe je nakon koncerta, čak je jednom vojska morala raditi kordone i postrojavati da jedan po jedan dolaze", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makar su ga proslavili crossoveri u kojima spaja modernu glazbu i klasiku, makar na njegovim koncertima možete vidjeti specijalne efekte, baletane, cijeli orkestar - Maksim Mrvica vjeran je klasici.

"Za svoju dušu kada sviram - sviram klasiku. Rijetko crossovere. Sviram kompozicije iz mog repertoara, dugo sam studirao, imam puno toga-pa izvlačim stare note iz Budimpešte, Pariza i obnavljam te kompozicije", zaključuje pijanist Maksim Mrvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenski pijanist kojeg obožava pola svijeta ovaj se vikend konačno vraća kući.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo