SAVJETI STRUČNJAKA /

Kako uštedjeti plin, a ne prekuhati tjesteninu? Mala škola kuhanja Marina Medaka

Kvantni fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Giogrio Parizi nedavno je predložio kako pasivno kuhati paštu, a mi smo za savjet pitali Marina Medaka

12.9.2022.
22:46
VOYO logo

Što o kontroverznom savjetu misle kuhari u našoj zemlji, zemlji u kojoj tradicionalni način kuhanja pašte nije al dente: mi svoje špagete jedemo mekane i raskuhane. Barem kod kuće. Zato je tu Mala škola kuhanja pašte Rikarda Stojkovskog.

Image
'Pastagate' /

Kako je Nobelovac naljutio talijane i kuhare: 'Nek' se fizičari bave eksperimentima...'

Image
'Pastagate' /

Kako je Nobelovac naljutio talijane i kuhare: 'Nek' se fizičari bave eksperimentima...'

"Najviše bi uštedjeli vremena za kuhanje sa svježom tjesteninom, ona se duplo kraće kuha nego suha tjestenina. A druga stvar kako ćete uštedjeti najviše energije - moramo biti svjesni da treba 15 minuta da zakipi voda, a onda kuhate još 4 minute. Znači ako je to nekakvih 20 minuta sveukupno, onda tih 2 minute nije ni 10% uštede u ukupnom trošku o kojem se radi. Po našem će se iskustvu najveća ušteda dogoditi ako stavite veliki lonac, široki lonac, s poklopcem i sad ćemo vidjeti stavili smo jednaku količinu 4L u jedan i 4L u drugi, koji će prije zakipjet", rekao je Marin Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega mi Hrvati često prekuhamo tjesteninu i događa se to da je naša tjestenina hajdemo reći prenapuhana i nije al dente. Treba biti al dente što znači u sredini ona bijela mala točkica. Ako je svježa tjestenina onda se ona kuha maksimalno 2,3 minute ovisno o debljini, dok recimo ove ostale suhe tjestenine od 4 minute pa nadalje", objasnio je Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo