(NI)ČIJI MIGRANTI / I slovenska policija postupa s migrantima kao i hrvatska. Joža svjedoči: 'Zavlače se u dvorišta, policija ih lovi'

Na tragu talijanske premijerke je hrvatski ministar unutarnjih poslova koji priznaje da imamo pojačani pritisak migranata, ali tvrdi kako neće dopustiti da postanemo hot-spot. I baš smo danas dobili priliku iz prve se ruke uvjeriti zašto Davor Božinović može biti tako siguran

20.9.2023.
23:03
VOYO logo

Niti sat vremena muvanja oko granice nije nam trebalo kako bismo se na vlastite oči uvjerili kako prema migrantima postupa slovenska policija. Iz kukuruzišta u kojem su se sakrili, policija je izvela obitelj s djecom, ukrcala ih u kombi i odvela prema stanici u Brežicama. Ista procedura koju prakticira i hrvatska policija s migrantima oko granice s BiH.

A na istu smo obitelj naišli i sami nešto ranije, s hrvatske strane granice. Slovenska policija nam je objasnila da trebamo doći ovdje na željezničku stanicu Sutla, zadnju s hrvatske strane granice, dočekati neki vlak i da ćemo naići na skupinu migranata. Mislim da smo se upravo našli s njima. Iz razgovora s migrantima otkrivamo kako ne pričaju engleski te da su iz Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jezičnu barijeru naletjeli smo i s drugima. Jedan nam je rekao da je Afganistana. Neobično je bilo nakon dugo vremena među migrantima ponovno vidjeti djecu.
To su dvije skupine izbjeglica, odnosno migranata iz Sirije. Odrasli muškarci, ali i žene i djeca, kojih se u posljednje vrijeme nije moglo često vidjeti na ovakvim mjestima.
Lokalci nam potvrđuju da ne prođe dan bez susreta s migrantima.

Dominik iz Harmice nam kaže: "Iz svakog drugog, trećeg vlaka izađe 15-20 migranata, prolaze tu po cesti, po pruzi, idu tamo preko granice, kroz moju ulicu isto znaju proći. A policije više uopće nema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
udaljeni iz službe /

Dvojica policajaca u Slunju uzeli novac migrantima: Brzo su uhićeni

Image
udaljeni iz službe /

Dvojica policajaca u Slunju uzeli novac migrantima: Brzo su uhićeni

U mjestu Rigonce sa slovenske strane granice građani su uznemireni, ali policije ima posvuda. Mještanin Joža nam je rekao: "Malo se zavlače u dvorišta, i nama su isto. I onda nered rade, svoje krpe ostavljaju. Gluposti delaju." Na naše pitanje što slovenska policija napravi onda kad pređu granicu Joža nam odgovara: "Ništa, tu gore ih ulovi." "Policija je jako uspješna, oni ih voze u prihvatni centar, love ih s dronovima i helikopterima, policija je non-stop tu", rekla je Nataša.

A baš danas su iz slovenske policije imali izjavu za domaće medije kod granice, pa smo ih i mi pitali o tome kako surađuju s hrvatskim kolegama. Bojan Tomc iz Odjela za državnu granicu Policijske stanice Novo mesto kaže: "Izvanredno dobro surađujemo s kolegama s hrvatske strane, kako kroz redovne mjesečne sastanke, tako i kroz razne oblike mješovitih patrola, i to i na slovenskoj i na hrvatskoj strani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo li se osam godina unatrag, Rigonce je te jeseni kada je Europu pogodio izbjeglički val također bilo ključno mjesto na ruti izbjeglica prema zapadu. U jednom vikendu ovuda ih je znalo proći i po deset tisuća. Ali tada nije bilo izvanredno dobre suradnje, tadašnja slovenska vlada zamjerala je hrvatskoj strani da izbjeglice prosljeđuje bez koordinacije, zbog čega su u jednom trenutku podignuli žilet žicu uz granicu na Sutli. O svemu smo i tada s terena izvještavali u Direktu. Tada smo jasno vidjeli žilet žicu koja prati korito rijeke Sutle.

Ista ta žilet žica sada se uopće ne vidi, jer je zarasla u gusto grmlje kojeg će trebati kompletno ukloniti kada će se uklanjati i žica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je jednako oštra, i nije zahrđala. A baš je ta žica bila tema u slovenskom parlamentu, gdje je ministar unutarnjih poslova obećao da će se kompletna žica oko mjesta Rigonce ukloniti, samo što nije rekao kada. U međuvremenu, preko mosta koji spaja dvije zemlje prelazi se bez kontrole.

Od 1. siječnja ove godine ovaj granični prijelaz više nije u funkciji, već djeluje pomalo zapušteno, kako s ove hrvatske, tako i sa slovenske strane, evo ovdje je prije stajala ona kućica u kojoj su policajci provjeravali putovnice, sada je više nema i auti slobodno prolaze. No, s obzirom da od studenog 2017. između Slovenije i Austrije postoje granične kontrole, upravo zbog pojačanog priljeva migranata, sada postoji bojazan da bi se i ovdje ponovno mogle uvesti kontrole, i na taj način zapravo ukinuti šengenski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i hrvatska i slovenska strana tvrde da se o tome ne razmišlja. Tako je u ovom trenutku, pitanje je bi li tako i ostalo, ako stvari na granici ponovno eskaliraju.

POGLEDAJTE VIDEO: Počela gradnja velikog migrantskog centra kod Karlovca: RTL Danas doznaje kad počinju stizati prvi migranti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo