DIREKT U SLUNJU / Gdje su nestali migranti s ulica? Profesorica svjedoči: 'Učenica mi kaže da s njih 30 bude sama na stanici'

Malo je trebalo da u Slunju sretnemo 30-ak migranta, ali gradonačelnica kaže da se osjeti da je manji priljev migranta zbog kojih su mnogi stanovnici uznemireni. Razgovarali smov i s bivšim policajcem koji nam je pojasnio što se događa kad policija nađe migrante

12.9.2023.
22:48
VOYO logo

U centru Slunja nismo dugo čekali da naiđemo na prvu skupinu migranata. Ali, u pratnji policije.

Pitali smo ih kako su došli tamo, znaju li engleski. Samo jedan je znao i pitao nas zašto nas to zanima. Objasnili smo da smo novinari, da mnogo migranta prolazi kroz Slunj, pa da samo želimo znati kako su tamo došli i što dalje planiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete ih poslije pitati, sad moraju ići", rekla nam je policajka koja je bila u pratnji.

Prije nego što nas je prekinula, uspjeli smo doznati samo da je mladić koji zna engleski i da je iz Afganistana. I on i cijela skupina odvedeni su u stanicu na obradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Stali smo iznad dvorišta policijske stanice u Slunju i snimali skupinu od 30-ak migranata koliko ih je u tom trenutku ondje bilo.

Kako smo doznali, riječ je grupi koja se već bila ukrcala na autobus za Zagreb, ali ih je policija izvadila iz autobusa i dovela na registraciju. Htjeli smo policiju pitati za točnu proceduru obrade, ali nisu imali odobrenje govoriti za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAŠNO /

Uhićena dvojica policajaca u Gospiću! Sumnja se da su silovali ženu, udaljeni su s dužnosti

Image
STRAŠNO /

Uhićena dvojica policajaca u Gospiću! Sumnja se da su silovali ženu, udaljeni su s dužnosti

Zato smo slučajno nabasali na njihova bivšeg kolegu koji je 30 godina radio u slunjskoj policiji, pa i nadzirao granicu, i dobro poznaje proceduru.

"Prvo ih dočekaju i provjere dokumente, da vide imaju li ta rješenja o napuštanju RH, i ako imaju, ne postupaju prema njima", objasnio nam je bivši policajac Joso Bogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove koji nemaju, koji ilegalno dolaze preko granice, njih pokupe i vode u postaju. Onda ide zahtjev za azilom ili dobiju rješenje o napuštanju zemlje, uzmu im otiske i to je to. U roku od sedam dana moraju napustiti Hrvatsku. Sad, kuda oni dalje idu, idu li ilegalno, u to ne bih ulazio, ali vjerojatno idu prema Sloveniji. I navečer i ujutro ih ima po gradu puno", otkriva nam detalje.

U gradskom parku u tom trenutku nije bilo nikoga, ali građani su nam pričali kako je bilo ovih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smetaju nam, da. Svađaju se i tuku, malo se bojim. Mada mi ih je i žao, to su djeca još. Ne znam zašto bježe i zašto rade to što rade", kaže Mirjana Novaković iz Slunja.

Iako zasad nema zabilježenih incidenata niti kaznenih djela vezanih uz migrante, većina Slunjana nije naviknuta na tako brojne strance na gradskim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Situacija koja im posebno smeta jest kod autobusnog kolodvora, gdje dolaze autobusi s migrantima.

Tamo ih iskrcavaju i onda vode ulicom idu do policijske stanice pedesetak metara iznad. A odmah iznad policijske stanice je osnovna škola, što znači da se na dnevnoj bazi događa da djeca i migranti zajedno šeću istom ulicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodnu situaciju ispričala nam je Paulina Cindrić, profesorica u gradskoj srednjoj školi.

"Naguravaju se i po autobusu, a naši vam učenici putuju s njima u busu. I roditelji se žale. Imam jednu učenicu iz Rakovice koja mi je rekla da zna ujutro doći na autobusnu stanicu, i da bude ona sama uz 30 migranata. I to curica od 14 godina. I ona i roditelji tražili su pomoć policije i načelnika, sad će se navodno nešto riješiti. Ali, zamislite tu situaciju. To su mladi muškarci mahom, bilo bi i meni neugodno, kako neće curici od 14 godina", govori nam profesorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Direkt
Image
Foto: RTL Direkt

Profesorica Paulina Cindrić svjedoči da se učenici u autobusima voze s migrantima

Da je posljednjih dana smanjen priljev migranata u sam grad potvrđuje i gradonačelnica.

"Vjerujem da je građanima jasno, ovo je zaista problem koji nije nastao jučer, niti će završiti sutra, ali svakako pozdravljamo put prema rješavanju tog problema", kaže Mirjana Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj je put, očito, kako smo se i sami uvjerili, izmjestiti migrante dalje od gradova.

Jer nakon što smo pratili tri policijska kombija dvadesetak minuta vožnje od Slunja, do stare napuštene škole u mjestu Gojkovac, uvjerili smo se da je tamo izgrađen privremeni prihvatni centar, gdje se one koji su registrirani u Slunju dovodi nakon obrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dalje s njima zbiva, nismo mogli pitati, jer od policije nismo dobili dozvolu razgovarati s migrantima.

Iako tamo imaju i nadzor i šatore i toalete i vodu, i policija potvrđuje da je riječ samo o lokaciji za kratkotrajni smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo nisu samo mladi muškarci, vidjeli smo čak i neke obitelji s djecom, i svi bi oni odande trebali biti pušteni da nastave svoj put. Ako ih i ne bude na ulicama gradova poput Slunja, na prostoru Hrvatske - ostaju.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo