OGLAS

KINO VIRTUALNE STVARNOSTI / Dosad neviđeno u Hrvatskoj. Prvi smo pogledali prvi VR film, osjećate kao da ste tamo

A sad nešto što u Hrvatskoj još niste vidjeli: kino virtualne stvarnosti. Stavite VR naočale i nije da film samo gledate, nego osjećate kao da ste tamo. A zamislite tek da vas naočale odvedu na neko uzbudljivo mjesto, poput plemena u Tanzaniji. Naša ekipa prva je pogledala prvi hrvatski VR film

30.11.2023.
23:17
VOYO logo

Daleke 1895. svijet je prvi put vidio - filmsko platno. Bilo je to u pariškom Gran Caffeu, a prikazivao se film braće Lumière - "Ulazak vlaka u stanicu". A 2023. drukčiji su i Pariz, ali i filmovi u jednom tamošnjem VR kinu. Jedno takvo, za vikend se otvara u samom centru Zagreba. I to je jedno od prvih takvih kina u Europi, i prvo - u Hrvatskoj.

Filmska platna zamijenit će VR naočale. Gledanje filmova kroz njih, omogućava nam da se osjećamo kao da smo i sami u filmu. Jer tehnologija virtualne stvarnosti, scene nam prikazuje u 360 stupnjeva. Dakle film je - svuda oko nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da i mi dobijemo svoje VR kino, ideja je putopisca i fotografa - Davora Rostuhara.

Image
LAZOVIĆ I SOBIN KOD MOJMIRE /

O filmu inspiriranom Anom Magaš: 'Nasilje nema lokalitet, zanimanje, kvocijent inteligencije. Nasilnik može biti svatko i svugdje'

Image
LAZOVIĆ I SOBIN KOD MOJMIRE /

O filmu inspiriranom Anom Magaš: 'Nasilje nema lokalitet, zanimanje, kvocijent inteligencije. Nasilnik može biti svatko i svugdje'

"VR vas može odvesti i u razne stvarne svjetove do kojih možda ne biste mogli doći, ili bi jako skupo platili putovanje. Može vas odvesti i u svemir, gdje putuju samo astronauti i letjelice s VR kamerama, može vas odvesti i u razne animirane prostore", govori nam autor prvog hrvatskog VR filma, Davor Rostuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov VR film, ali ujedno i prvi hrvatski takav film možda nas ne vodi u svemir, ali vodi jednom od posljednjih plemena lovaca sakupljača. Osim naočala, trebaju vam i slušalice. A udobne fotelje mogu se i rotirati, da dobijete potpuni doživljaj.

Pa smo i sami isprobali. U jednoj sceni pleme loži vatru, a osjećate se kao da ste u krugu s njima. U drugoj se puše cigarete, a dim je doslovce ispred vas. Kokice je pak problematičnije jesti, jer nemate percepciju gdje su vam usta. A možete se naći i na krošnji drveta. Ako pogledate dolje, možete se prepasti virtualne visine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je VR kino zanimljivo, naš je dojam, a to misle i ostali.

"Ovo je bilo posebno, zaista se nađete usred Afrike i u jednom trenutku zaboravite da se nalazite u Zagrebu", kaže nam Ružica iz Zagreba. Slično misli i Domagoj Ilija. "Možete se nagnut prema svakome, okrenete glavu, vidite odjedanput neki novi moment koji se događa iza vas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš zato, autor tog filma objašnjava da VR filmovi nisu samo filmovi, nego i veliko iskustvo.

"Vi kad stavite ovaj uređaj, on prati vaš pokret, kako se vi okreće tako gledate cijeli prostor. I čim stavite taj headset i čim film krene, vi se automatski nađete u nekom drugom prostoru", zaključuje Rostuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, najčudnije je kad se iz virtualnog vratite u pravi svijet. U tom trenutku više vam nije jasno, gdje ste zapravo.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo