POSTOJE LI 'MALI ZELENI'? / Alieni ili prevara? Nakon što su u meksički kongres stigli navodni vanzemaljci, provjerili smo što kažu znanstvenici

CIjeli svijet priča o navodnim vanzemaljcima koje ste već jučer vidjeli u Direktu: koje je u meksički Kongres donio jedan samoprozvani ufolog. To je obična sramota i prevara, komentiraju danas znanstvenici, a mala tijela s tri prsta nazvali su konstruktom visoke kvalitete. A sve se događa točno na dan kada je NASA prezentirala rezultate dugo očekivane studije o NLO-ima, i evo baš točno u tjednu kada se obilježava 30 godina od početka emitiranja Dosjea X. Je li u pravu bio Mulder ili Scully?

15.9.2023.
8:30
VOYO logo

Na prvi pogled, mnogima su mogli djelovati nezemaljski. Tako su se i meksičkim kongresnicima nad glavama pojavili upitnici kada su pred njima otvorene dvije kutije s navodnim mumijama pronađenim u Peruu, za koje prezenter tvrdi da su neljudska bića koja nisu dio zemaljske evolucije.

Sitnog rasta, svaki s tri prsta na ruci i sa, kako tvrdi samoproglašeni ufolog, više od 30 posto nepoznatog DNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova bića nisu povezana s nijednom vrstom u našem svijetu. I to može istražiti bilo koja znanstvena institucija", izjavio je pred kongresnicima Jaime Maussan.

Sve je brzo došlo do stručnjaka NASA-e od kojih smo dobili očekivani odgovor. "Ovo je nešto što sam vidio samo na Twitteru. Kada imate neku neobičnu pojavu, želite sve podatke učiniti javnima. Moja preporuka bi bila da, ako ima nešto čudno, neka uzorci budu dostupni svjetskoj znanstvenoj zajednici, pa ćemo vidjeti o čemu se radi", rekao je vođa NASA-ina nezavisnog tima za istraživanje NLO-a David Spergel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZBUNA TIJEKOM LETA /

AUDIO Ovo je snimka razgovora koji je digao Sloveniju na noge. Pilot vidio NLO?

Image
UZBUNA TIJEKOM LETA /

AUDIO Ovo je snimka razgovora koji je digao Sloveniju na noge. Pilot vidio NLO?

Brzo se javila i institucija na koju se istraživač pozivao, znanstvenici s tog sveučilišta kažu da nikad nisu ispitali tijela navodnih aliena. New York Times piše da je Maussan u Meksiku poznat po pseudoznanstvenim tvrdnjama, dok paralelno prodaje alternativne zdravstvene pripravke. Peruanski mediji su pak otkrili da je Maussan doznao za mumije prije šest godina, i to od tamošnjeg pljačkaša grobnica.

Mumije su analizirane i pokazalo se da su proizvedeni korištenjem kombinacije ljudskih i životinjskih kostiju, biljnih vlakana i sintetičkih ljepila. Analiza provedena preklani pokazala je da je glava mumije napravljena od moždane ovojnice - ljame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na NASA-inoj pres konferenciji objavljeni su rezultati dugo očekivane studije o neidentificiranim letećim objektima, ili zračnim fenomenima (UAP), kako ih se po novom naziva. I naravno, dobili smo potvrdu da o izvanzemaljcima dokaza - nema.

"Uz većinu viđenja NLO-a ide jako malo popratnih podataka. Zbog toga je još teže doći do znanstvenih zaključaka o prirodi NLO-a", objasnio je direktor NASA-e Bill Nelson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, u svim dosadašnjim slučajevima u kojima se nije moglo utvrditi što to leti nebom, nije bilo dokaza da je objekt - izvanzemaljski.

Astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković objašnjava da identifikaciji NLO-a s alienima kumuje - neinformiranost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći iz vlastitog iskustva, kada se, recimo, pojave sateliti Elona Muska iznad Hrvatske, mi na Ruđeru obično dobijemo pozive gdje ljudi pitaju što je to bilo na nebu jer misle da se radi o nekakvim neobičnim letjelicama, a zapravo se radi o vrlo znanim i poznatim satelitima", kaže Vibor Jelić, inače i predsjednik Hrvatskog astronomskog društva.

"Kao znanstvenik, naučite prigrliti nepoznato. Susretnete li nešto za što ne znate što je, želite doznati više. Ne tvrdite da znate što je to, nakon što ste upravo priznali da ne znate što je", lijepo je to opisao Neil DeGrasse Tyson, najpoznatiji svjetski astrofizičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš se ovih dana navršilo 30 godina od prve epizode X-Filesa, serije koja je sigurno dala velik doprinos popularizaciji NLO-a, posebno jer je glavni lik Fox Mulder tako silno želio vjerovati u male zelene. Ipak, kako stvari stoje, i danas je skepsa Dane Scully utemeljena, za razliku od Mulderove vjere.

Ali isto tako stoji i da je svemir prevelik da bismo u njemu bili sami. Istina, ona sigurno ostaje - negdje vani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo