Hoće li ovo promijeniti svijet? / Znanstvena senzacija: Štakori na drogi mijenjaju pravila liječenja mentalnih bolesti! Daju im LSD, a onda gledaju...

Image

U mozak štakora ugrađuju vrlo sićušne žice koje su tanje od dlake. Pomoću njih hvataju neuralnu aktivnost različitih regija mozga u isto vrijeme te otkrivaju tajne mozga. Bilježe pritom aktivnost štakora prije i poslije uzimanje psihodelika koje je Australija ove godine odobrila kao lijekove. Prva je to zemlja koja je to učinila

18.11.2023.
20:55
VOYO logo

Što rade štakori na LSD-u i ketaminu? Za većinu samo luda misao, za druge prilika da se pokuša razotkriti najveći misterij i to ljudski mozak. Par Halje, istraživač integrativne neurofiziologije na Sveučilištu u Lundu objasnio je: "Hitno nam je potrebno bolje razumijevanje načina na koji se stvara svijest."

Nekada tek filozofsko pitanje, postalo je eksperiment tijekom kojeg se štakorima daje psihodelik, kako bi se usporedila aktivnost mozga prije i nakon unosa supstance. Sebastian Barrientos Baeza, istraživač integrativne neurofiziologije na sveučilištu u Lundu kaže: "U mozak štakora ugrađujemo vrlo sićušne žice koje su tanje od dlake. Pomoću njih možemo uhvatiti neuralnu aktivnost različitih regija mozga u isto vrijeme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobiveni rezultati trebali bi dati uvid u sličnosti različitih psihodelika, ali i jesu li oni budućnost u liječenju psihičkih poremećaja. Halje kaže: "Važan aspekt je, naravno, bolje razumijevanje terapeutskog mehanizma ovih opijata. Zašto pomaže kod depresije? Je li sinkronizirana aktivnost koja možda inducira plastičnost u moždanim mrežama ono što vam pomaže izići iz bolesnih stanja?" To pitanje zanima i ostatak svijeta jer broj kliničkih studija posljednjih je godina u velikom uzletu. Ove je godine Australija postala i prva zemlja koja je psihodelike odobrila kao lijekove na nacionalnoj razini.

Image
mjesec borbe protiv ovisnosti /

Gotovo svakoga dana u Hrvatskoj premine jedan ovisnik o drogama: Najmlađa liječena ovisnica imala 12 godina

Image
mjesec borbe protiv ovisnosti /

Gotovo svakoga dana u Hrvatskoj premine jedan ovisnik o drogama: Najmlađa liječena ovisnica imala 12 godina

Mario Zulić, psiholog Nepopularna psihologije, komentirao je istraživanje: "Područja gdje se psihodelici danas u terapiji koriste su depresija, anksioznost naročito kod pacijenata s terminalnim bolestima, kod PTSP-a vidimo izvrsne rezultate uz terapiju potpomognutu psihodelicima." Kaže kako interes raste i u Hrvatskoj, ali je slaba informiranost. Ideja da opojne droge postanu lijekovi, očekivano, izaziva nepovjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zulić nastavlja: "Ako govorimo o samoj legalizaciji tih supstanci u kliničke svrhe, procjene stručnjaka su od 5 do 10 godina." Glazba, ljubav i mir - obilježja su hippy pokreta 60-ih godina prošlog stoljeća kada je popularnost psihodelika bila na vrhuncu. A nakon novih otkrića to bi razdoblje možda moglo drukčije promatrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo