mjesec borbe protiv ovisnosti / Gotovo svakoga dana u Hrvatskoj premine jedan ovisnik o drogama: Najmlađa liječena ovisnica imala 12 godina

Image
Foto: photos.com

Prosječna dob liječenih zbog zlouporabe droga je 40,8 godina, a prosječna dob osoba koje su prvi put na liječenju je 29,8 godina. U 2022. liječilo se i 132 maloljetnika, među kojima je najmlađa osoba imala samo 12 godina

15.11.2023.
10:25
photos.com
VOYO logo

Hrvatsko društvo za ovisnosti upozorilo je u srijedu u povodu početka Mjeseca borbe protiv ovisnosti da gotovo svakoga dana u Hrvatskoj premine jedan ovisnik o drogama, te da je prisutna sve veća raznolikost ponude droga i neprovjerenih psihoaktivnih tvari.

Prema podacima HZJZ-a, tijekom 2022. u Hrvatskoj je registrirano 6078 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, od kojih je 641 osoba po prvi put bila na liječenju, a analiza smrti svih osoba koje su ikad bile na liječenju zbog zlouporabe psihoaktivnog sredstva pokazala je da je u 2021. umrlo 346 osoba , odnosno, gotovo jedna osoba dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna dob liječenih zbog zlouporabe droga je 40,8 godina, a prosječna dob osoba koje su prvi put na liječenju je 29,8 godina. U 2022. liječilo se i 132 maloljetnika, među kojima je najmlađa osoba imala samo 12 godina.

Stručnjaci okupljeni na 3. hrvatskom adiktološkom kongresu i 15. adiktološkoj konferenciji Alpe-Dunav-Jadran istaknuli su problematiku dostupnih terapija jer obvezujući stalni odlasci liječniku pacijentima mogu stvoriti problem u procesu radne i socijalne rehabilitacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlouporabe dostupnih zamjenskih terapija

"Još veći nedostatak opioidne supstitucijske terapije u oralnom obliku je njihova zlouporaba - primjena veće doze od propisane i na način na koji nisu namijenjeni, da završi u rukama drugih osoba, zloporaba i preprodaja droga na crnom tržištu, trgovanje i plaćanje usluga unutar zatvorskog sustava“, kaže Zoran Zoričić u ime Hrvatskog društva za ovisnosti.

Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., donesena u veljači 2023, uz ostale, ima i za zadatak rješavanje postojećih problema u provedbi supstitucijske terapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci zagovaraju terapiju u vidu supstitucijskog dugodjelujućeg sredstva, čime bi se rasteretilo same pacijente, ali i cjelokupni zdravstveni sustav.

Image
RTL DOSJE /

Cigarete i alkohol zamijenile su društvene mreže i opsesija botoksom. Koje su to nove ovisnosti u Hrvata?

Image
RTL DOSJE /

Cigarete i alkohol zamijenile su društvene mreže i opsesija botoksom. Koje su to nove ovisnosti u Hrvata?

Pacijenti bi tako dobili priliku pronaći i sezonski ili posao izvan mjesta stanovanja, bez da se svakog tjedna moraju vraćati kući svom liječniku, čime i oni ostaju suradljivi za liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav oblik terapije ujedno onemogućuje zloporabu na crnom tržištu ali i unutar penalnog sustava, smatra Zoričić i dodaje kako takvo rješenje trenutačno koristi 13 članica EU i UK, kao terapiju koja izravno sprječava zloporabu supstitucijske terapije jer se primjenjuje potkožno, u tjednim ili mjesečnim dozama, koje daje zdravstveni radnik.

Čelnik Nacionalnog centra za liječenje ovisnosti u Ljubljani Andrej Kastelic ističe kako ovisnici u Sloveniji već dvije godine imaju mogućnost liječenja dugodjelujućom terapijom, tjednom ili mjesečnom injekcijom buprenorfina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On kaže da je tako s pacijenata maknuta stigma, a zajamčeno je da uistinu primaju terapiju, umjesto da ona završi na crnom tržištu.

Pogledajte video: 'Počelo je s čašicom, dvije' i pretvorilo se u ovisnost. Martin je pio svaki dan, a onda potražio pomoć: 'Treba samo dobra volja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo