PET VODEĆIH KANDIDATA / Tko ima najviše šansi u borbi za šefa Europske komisije? 'Ključno je hoće li biti skretanja udesno'

Ursula von der Leyen u ovaj reizbor ulazi oštećena aferama, prvenstveno aferom Pfizer Gayet ali i nesigurnom pozicijom unutar vlastite stranke

23.5.2024.
17:41
VOYO logo

U ovim trenucima završava predizborna debata pet vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije u Bruxellesu.

Političari su razgovarali o gospodarstvu, obrani i sigurnosti, migracijama i demokraciji. Svaka politička grupaciju u parlamentu imenuje svoje kandidate za najvišu europsku poziciju, a predsjednik Komisije postaje onaj kandidat čija opcija osvoji najviše glasova. Evo njihovih pogleda na sigurnosne prijetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo poboljšati našu obrambenu industriju. Moramo se pobrinuti da zaustavimo fragmentaciju koju trenutačno imamo u Europskoj uniji", kazala je Ursula von der Leyen.

"Ja radije ne bih ulagao toliko novca u obranu ili pomaganje Ukrajincima. Mi nismo odabrali rat", kazao je Nicolas Schmidt, kandidat za predsjednika Europske komisije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ili si dovoljno snažan da sjediš za stolom i braniš svoje interese ili si na jelovniku, o kojem se odlučuje u Pekingu i Washingtonu", kazao je Sandro Gozi, kandidat za predsjednika Europske komisije

"Vjerujem da ne možemo razgovarati o sigurnosti bez razgovora o onome što ja smatram najvećom prijetnjom sigurnosti, a to je rast ekstremne desnice. Ne možemo imati produljene ruke Vladimira Putina u parlamentima", istaknula je Terry Reinik dok kandidat za predsjednika Europske komisije, član Europske ljevice Walter Baier smatra da je najveća prijetnja sigurnosti je ekološka katastrofa prema kojoj se krećemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KONKRETNI REZULTATI' /

Ursula von der Leyen u Splitu nahvalila Hrvatsku: 'Ima veliki glas u Europskoj uniji'

Image
'KONKRETNI REZULTATI' /

Ursula von der Leyen u Splitu nahvalila Hrvatsku: 'Ima veliki glas u Europskoj uniji'

No, tko ima najviše šansi za čelnu poziciju u Europskoj komisiji? Iz Bruxellesa se javila reporterka RTL-a Danas Ana Mlinarić s detaljima.

"To neće ovisiti o ovoj debati. Otvorile su se i druge teme poput migracije, zelenog dogovora na razine eu, a odluka je formalno na kraju na Europskom parlamentu, a zapravo odlučit će lideri zemalja članica odnosno članova europskog vijeća. Znamo da će prvi put nakon izbora početi pregovore o podijeli pet najvažnijih pozicija devet dana nakon što se održe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ursula von der Leyen u ovaj reizbor ulazi oštećena aferama, prvenstveno aferom Pfizer Gayet, ali i nesigurnom pozicijom unutar vlastite stranke i mnogi u tom kontekstu gledaju njezinu izjavu da je spremna surađivati s nekim strankama iz europskih konzervativaca. Ključna tema ovih izbora zapravo je hoće li Europski parlament skrenuti udesno. I dok je Ursula von der Leyen danas pojašnjavala da dolazi u obzir samo suradnja sa strankama koje su proeuropske, proukrajinske i na tragu vladavine prava, dosadašnji partneri Pučke stranke, socijalisti, zeleni i liberali jasno su dali do znanja da u tom slučaju EPP na njih ne može računati.

I rezultati izbora govore u prilog tome da će Europski parlament skrenuti udesno. Jedine dvije opcije koje bi trebale osvojiti više mandata su dvije desne opcije, krajnja desnica, Identitet i demokracija i europski konzervativci unutar kojih sjedi talijanska premijerka Giorgio Melon. Inače, zanimljivo, upravo te dvije, odnosno samo te dvije političke opcije, ne slažu se s postupkom izbora šefa Komisije preko vodećeg kandidata i ne sudjeluju na ovoj debati", izvjestila je reporterka Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo