Od jela za siromašne – do onog za ipak nešto dubljeg džepa. Pizze su u Hrvatskoj poskupjele gotovo 30 posto. Od 40-ak kuna prosječna cijena pizze sada je oko 10 eura, a vlasnici restorana kažu - trebala bi biti još skuplja.
Recept je isti kao i lani, ali cijena nije. Za onu najbolju, spretna ruka majstora nije jedino što je potrebno.
"Prvenstveno su potrebni dobri sastojci, ne treba pretrpavati pizzu sa puno sastojaka da bi ona bila bolja. Kvalitetni sastojci su bitni da bude kvalitetna pizza", govori pizza majstor Dino Bukovac.
A to u konačnici znači i veću cijenu. Okruglo tijesto s rajčicom i brojnim dodacima nikad nije bilo skuplje, pogotovo kad se iz restorana naručuje na kućnu adresu.
Vide to i vlasnici restorana jer narudžbi više nema kao prije, ugostiteljski objekti su poluprazni, a gostima sve postaje preskupo.
"Nama je interes da nam ljudi dođu često, ne da dođu jednom u tri mjeseca. Bilo bi lijepo da nam familija dođe jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, 15-ak dana – ovako ljudi sve rjeđe i rjeđe dolaze", govori vlasnik pizzerije u Zagrebu, Davor Leskovar.
Ne tako davno cijena je bila 40-ak kuna, danas u prosjeku stoji 10 eura. No i ta je cijena neodrživa za poslovanje u plusu, kažu ugostitelji. Ulazni troškovi sve su veći.
Vlasnik restorana u Zagrebu, Ivo Topalović tvrdi: "Sir nam je otišao 25 posto gore, režije su nam otišle 20 posto gore, 30 posto su skuplji pelati, brašno je skuplje 30 posto, šećer je otišao 100 posto gore – sve nam je poraslo".
Bila ona 5, 10 ili 15 eura u cijenu svake uračunato je 30 posto naknade za rad, visokih 25 posto cijene otpada na sastojke, a isto toliko u prosjeku plaćamo i dostavu. 13 posto cijene čini porez, a 7 posto energija. Novo poskupljenje je neizbježno.
"S obzirom na ulazne troškove i ovo sve što se događa – cijena mora ići gore. Cijena mora biti veća od 10 eura, jer ovo je neodrživo. Mi nismo dizali cijene upravo zbog toga što ljudi nemaju financijske mogućnosti platiti više, i zato stoji cijena kakva je – ali to nije dovoljno za nastavak poslovanja", rekao je Topalović.
Problem je i nedostatak pizza majstora. Nema ih dovoljno, pa nam pizze sve češće mijese radnici od Nepala do Bosne.
"Teško je jako danas naći kvalitetne ljude, kvalitetne pizza majstore i oni koji su kvalitetni njih treba i platiti, i samim time se povećavaju i troškovi same pizze", kaže suvlasnik zagrebačke pizzerije Vladimir Picelj.
Svjetski dan pizze dočekali smo kao država s četvrtim najvećim rastom cijene u Europi. Jelo koje volimo svi, sve ćemo si ga teže moći priuštiti.