Reporterka Zorana Čičak Kulić razgovarala je s voditeljem Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Dariom Lasićem koji je otkrio jesu li zabrinuti zbog voća koje kupujemo u trgovinama.
Jedete li vi koru limuna ili narandže?
"Uvijek ću pročitati što piše na deklaraciji. Ako piše da nije jestiva, naravno da je neću koristiti, uzet ću samo sadržaj. Ako je iz ekološkog uzgoja ili ako je slučajno iz nekog vrta koji je iz Dalmacije, onda ću imati povjerenje i poslužiti se takvom korom".
Koliko često se analizira voće i povrće na policama, na našim tržnicama i koliko često vi pronađete ne dozvoljenu količinu pesticida?
"Možemo reći da se redovito kontrolira, naši lanci intenzivno rade interne kontrole, traže dobavljače da i oni kontroliraju tu hranu. Isto tako inspekcija tijekom uvoza iz trećih zemalja također sve analizira. Možemo reći da sena nekoliko razina kontroliraju ostaci pesticida u svježem voću, povrću, žitaricama i ostalim grupama. Naravno, dva do tri posto je uvijek onih koji su nesukladni, to su najčešće koncentracije koje nisu jako visoke i možemo vjerovati da akutnim uzimanjem neće napraviti neku štetu našem organizmu"
Ima li više pesticida na domaćem voću i povrću ili uvezenom? Iz koje zemlje konkretno najviše?
"Nema pravila, imamo svježi primjer sada početkom svibnja gdje se u Bugarskoj povukla veća količina limuna iz Turske koja je imala dvostruku višu koncentraciju imazalila. Povukli su je, nisu dopustili uvoz u EU. To je dobar primjer da sustav funkcionira"
Kolika je količina opasna?
"Velike količine na svakodnevnoj bazi bi trebale biti da bi napravile neku štetu".
Što nam se može dogoditi?
"Prekomjerno unošenje pesticida može imati štetne posljedice na zdravlje".
Kako se zaštiti?
"Dobro pranje je dovoljno da skinemo veliku količinu pesticida, guljenje još više, ako možemo pod mlazom vode trljati površinu voća još ćemo bolje oprati nego samo da uronimo u vodu to voće".