OGLAS

svinjogojci zabrinuti / Stručnjak o eutanaziranju: 'Ministarstvo kaže da je to beznačajno, da je to 2% svinja, a svinjci su prazni'

Iako je sastanak s ministricom dogovoren, naknadno je odgođen. Još se ne zna kada će se i gdje održati, a očekuje se velik rast cijene kilograma svinjskog mesa. Cijena bi se čak mogla izjednačiti s cijenom kilograma govedine

25.9.2023.
18:22
VOYO logo

Počeo je treći krug isplate izravne štete uzgajivačima svinja pogođenima afričkom svinjskom kugom. Dosad je eutanazirano oko 19 tisuća svinja, a odštetu je dobilo oko 300 svinjogojaca.

Nakon isplate, Ministarstvo poljoprivrede najavljuje i programe potpore za neizravne štete te investicije za oporavak svinjogojstva. Uzgajivači i dalje čekaju sastanak s ministricom, a reporter RTL-a Danas, Bojan Uranjek, o cijeloj je situaciji razgovarao s predsjednikom odbora za svinjogojstvo, Antunom Golubovićem više o svemu Bojan Uranjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je situacija s isplatom odštetnih zahtjeva?

Image
Ministrica Vučković: /

'Osporavam navode da za svinjsku kugu nismo bili pripremljeni. Brojni su dokazi koliko smo se ozbiljno pripremali'

Image
Ministrica Vučković: /

'Osporavam navode da za svinjsku kugu nismo bili pripremljeni. Brojni su dokazi koliko smo se ozbiljno pripremali'

"Odšteta je krenula, međutim, imamo informaciju s terena da nisu isplaćena uginuća koja su se dogodila poslije 26. lipnja pa do eutanazije na određenim gospodarstvima, da ta uginuća nisu priznata i plaćena. Zato molimo resorno ministarstvo da pojasni svinjogojcima kako dopuniti taj zahtjev za odštetu. Automatski su se povlačili podaci iz kategorija 01 i 2. Agroproteinka ima sve te podatke, tako da to mogu naknadno povući i provjeriti. Ako je dogovoreno da će se isplatiti, treba se isplatiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekli je tjedan bio dogovoren sastanak s ministricom. Ona kaže da nije otkazan, nego odgođen. Imate li informaciju kada će biti taj sastanak i što ćete tražiti?

"Prošli ponedjeljak sam dobio poziv ministrice iz kabineta da se traži žuran sastanak za prošlu srijedu. Taj je sastanak odgođen i još se ne zna novi termin i lokacija za. Još uvijek ne znamo hoće li to biti Ministarstvo poljoprivrede ili negdje drugdje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ministrice ste tražili ostavku. Poslije ste spominjali veliku metlu u upravi za veterinarstvo. Što kažete sada?

"Svinjogojci i dalje stoje iza svojih zahtjeva. Oni do sada kažu da je to beznačajno, da je to dva posto svinja. Njima je to možda beznačajno, ali je to svinjogojcima sve jer su svinjci ostali prazni. I onima koji su imali tri svinje i oni koji su imali 303. Ljudi su ostali bez svega. Ne odstupaju od svojih zahtjeva. To što se dogovaraju kojekakvi sastanci s odabranim ljudima, da to sve protekne i miru i blagodati, samo je kupovina vremena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će ova situacija značiti za ljude koji žele kupiti svinjsko meso i što će to značiti za cijene svinjetine na tržištu?

"Od ovih cijena koje su drastično više od prošlogodišnjih, odgovorno tvrdim da će najmanje još od 25 do 30 posto poskupjeti svinjsko meso, što će se približiti cijeni od osam eura po kilogramu. Pretpostavljamo da će biti izjednačeno s govedinom", zaključuje Golubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o svinjskoj kugi: 'Vidim trend kao onaj antivakserski u vrijeme COVID-a. Pustimo se politikanstva'

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
John wick 2
VOYO logo