Baranjci kažu kako je proizvodnja kulena više od posla. "Mi domaći, da ne kažem domoroci, smo usko vezani za taj proizvod. Baranjac bez kulena, ne bi bio Baranjac", kaže Milorad Stojković, proizvođač kulena.
U Baranji je i Kuća kulena, a u njoj i festival koji okuplja sve koji kulen proizvode i vole. "Ovo je predivna priča za naš tradicionalni prepoznatljiv proizvod koji se radi, ja sam stoput rekao jedino u Slavoniji i Baranji", kaže Zvonko Barić, proizvođač kulena. Najbolji je kulen, kažu u Baranji, a najboljeg među tridesetak vrhunskih kulena koji su stigli na nacionalno ocjenjivanje nije bilo lako izabrati. Presudne su bile nijanse.
"Prije svega onaj osjećaj okusa, nježnosti pri zagrizu, sočnosti, punoće, mirisa, osjećaja dobrih začina, to su te nijanse tehničkog dijela izvedbe samog kulena - svi su naši proizvođači pravi majstori", kaže Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača Baranjski kulen.
Najbolji među njima ponosno je podigao pobjednički pokal i pokazao svog šampiona. U pripremi se koristi samo birano svinjsko meso, ljuta i slatka paprika, sol i bijeli luk. "A sve ostalo je muka i nauka, o tom bi se moglo pisati romane i knjige, morate svaki detalj uskladiti od vlage, temperature i svega ostaloga - da bi dobili proizvod morate, da ne kažem, skoro spavati pored njega", kaže Stanko Josipović, proizvođač kulena šampiona.
Kulen se smatra najkvalitetnijim poljoprivrednim proizvodom kontinentalne Hrvatske, pa se puno nade polaže i u njega i ovaj festival. "Koji će pomoći svim baranjskim kulenarima i proizvođačima ostalih domaćih proizvoda da što lakše i transferiraju i prezentiraju svoje proizvode", kaže Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice područja Baranje. Za koje su kažu Baranjci vezani, kao i generacije prije njih, a vjeruju i one koje tek dolaze.