tradicionalno kolinje /

Svinjokolja u dvorištima, Slavoncima srce na mjestu. Vlatko iz Otoka:' Mora uvijek biti kobasice, kulena i slanine'

Svinjokolja je konačno počela, pa pune su ruke posla oko tradicionalnih slavonskih proizvoda. Ne staju ni veterinari koji svinje najprije moraju pregledati. Provjerili smo kakvo je raspoloženje iza slavonskih kapija

22.12.2023.
19:35
VOYO logo

Svinjokolju u slavonskim dvorištima nije zaustavila ni afrička svinjska kuga. Kažu kako je dramatično bilo sve do vijesti koja se dugo čekala.

"Kad sam čuo vijest iz Bruxellesa da su javili da će se dozvoliti idući tjedan stvarno mi je pao kamen sa srca", kaže nam Damir Savičić iz Borova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je tradicionalno kolinje, koje nekima i život znači – moglo početi.

"Hvala Bogu, dočekali smo da možemo u svojim dvorištima da koljemo i da svoje proizvode, koje smo mi proizveli pretvorimo u svoje delicije.“ kaže Milan Savičić iz Borova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobasice, kulenove seke, čvarci. Milanov otac ipak najviše voli slaninu.

"Volim sve, ali slaninu najviše. Još s bijelim lukom i nema ni gripe ni virusa", kaže Damir Savičić.

Nema ni afričke svinjske kuge kod svinja obitelji Savičić. Oprezni su i pri svinjokolji pa je na njoj manje ljudi nego inače.

"Sve je tu što treba biti samo je malo problem što je manje društva nego što je dosad bilo.“ kaže Milan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jedva su dočekali /

Počinje svinjokolja na koju se dugo čekalo, ali postoje upute: 'Držite se struke, manite se ćorava posla'

Image
jedva su dočekali /

Počinje svinjokolja na koju se dugo čekalo, ali postoje upute: 'Držite se struke, manite se ćorava posla'

A tu su veterinari koji su u suradnji sa svinjogojcima od bolesti uspjeli sačuvati i svinje u okolici Vukovara.

"Gazda je rekao da svog brata nije puštao u dvorište gdje su mu svinje, tako da, evo, to je jedini način da se mi sačuvamo od afričke svinjske kuge“ kaže Tomislav Šota, direktor Veterinarske stanice Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klanja u vlastitim dvorištima potrebno je veterinarima prijaviti 48 sati ranije kako bi se mogli obaviti klinički pregledi svinja. Telefoni zvone i zbog takozvanih „premijerovih polovica“.

Vlada je osigurala 600 eura za svinjske polovice onima koji su zbog bolesti ostali bez svinja tako da ipak mogu napraviti tradicionalne proizvode.

„Može se napraviti i ostaviti si i šunku, ostavi se i pečenica, slanina obavezno. Dobije se i dobra količina kobasice, kulenove seke, dva, tri kulena.“ kaže Vlado Ferbežar, proizvođač suhomesnatih proizvoda.

A Slavonci su najsretniji kada jedu ono što su sami proizveli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je tradicija naša i ne možemo bez toga.“ kaže Damir Ždravac iz Otoka.

"Znači uvijek mora biti kobasice, kulena i slanine.“ dodaje Vlatko Pejić iz Otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretni su što je svinjokolja konačno počela, no kako bi sve sretno i završilo i dalje je potreban oprez.

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo