KOLIKO ĆE RASTI PLAĆE? / Sindikalistica Nada Lovrić: 'Niti jedan nastavnik u Hrvatskoj neće dobiti manje od 160 eura'

Spremačicama će plaće rasti 88 eura, domari kotlovničari u Zagrebu sa 20 godina staža su dobili povećanje od 154 eura, kazala je predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

21.2.2024.
19:45
VOYO logo

Vlada je popustila sindikatima i prosvjetarima i nudi povećanje koeficijenata. I premda su to pozitivni pomaci sindikati ponudom i dalje nisu zadovoljni. Reporterka RTL-a Danas Zorana Čičak Kulić razgovarala je s Nadom Lovrić, predsjednicom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koja je objasnila koliko će kome rasti plaće.

"Spremačicama će plaće rasti 88 eura onima u Zagrebu s 20 godina staža. Mi smo tražili više. I to je jedini zahtjev koji nije udovoljen u ovome trenutku. Ne znači da mi nećemo ustrajati dalje u zaštiti njihovih prava i poboljšanju njihovih materijalnih prava i statusa" istaknula je Lovrić te nastavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domari kotlovničari u Zagrebu sa 20 godina staža su dobili povećanje od 154 eura bez poreznih olakšica. Znači to je najmanji rast plaća koji će dobiti. To je minimalno, a mogu dobiti i više. S druge strane nastavnici, oni koji nisu napredovali, su dobili 15.7 posto povećanje plaće što znači da oni s 10 godina staža u Zagrebu dobivaju negdje oko 170 eura povećanje. Znači niti jedan nastavnik u Hrvatskoj neće dobiti manje od 160 eura. Ono što je lijepo je da će pripravnici dobiti 180 eura povećanja postojeće plaće", naglasila je Lovrić.

Image
PREDIZBORNE USKRSNICE /

Stižu euri na račune dijela Hrvata, ali sindikalist upozorava: 'Stvara se nova nejednakost'

Image
PREDIZBORNE USKRSNICE /

Stižu euri na račune dijela Hrvata, ali sindikalist upozorava: 'Stvara se nova nejednakost'

Na pitanje je li zadovoljna i smatra bi da je koeficijent trebao biti veći rekla je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje u obrazovanju je takvo da ono godinama zaostaje i uistinu ne može se u jednom koraku riješiti svi problemi u obrazovanju. Borba sindikata za položaj nastavnika kako ekonomski tako i društveni ne može stati i neće završiti s ovim. Ali ovo jest jedan korak u dobrom smjeru", zadovoljna je Lovrić.

Sindikat Preporod i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja nastavljaju sa svojim akcijama, no RTL-ova sugovornica tvrdi da im se oni neće pridružiti jer su njihovi zahtjevi ispunjeni, ali da je i ne čude aktivnosti Željka Stipića iz sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Ovo pomicanje nije došlo bez ikakvog rada, bez truda, bez napora, argumentacije i bez frustracije. Došlo je strpljivim radom upravo po protokolu, kako je Vlada propisala, a mi te uvjete nismo birali, ali dali smo sve od sebe da napravimo što je najviše moguće u ovom trenutku", zaključila je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo