BILI SMO S NJIMA / Gimnazijalci prolazili poligon s 'pijanim naočalama': 'Naučio sam da ću uvijek reći ne vožnji pod utjecajem alkohola'

Edukacija najmlađih vozača itekako je važna i prije nego prvi put sjednu za volan. U ovoj godini više od dvije i pol tisuće prometnih nesreća skrivili su mladi vozači. Koliko je opasno i kako to izgleda voziti pod utjecajem alkohola jako dobro su naučili karlovački gimnazijalci. Oni su odgovorni budući vozači i naša dobra strana dana

9.10.2023.
20:30
VOYO logo

Prvo test znanja, a onda poligon. Učenici trećih i četvrtih razreda Gimnazije Karlovac morali su prijeći poligon s čunjevima i zastavicama, a sve s pijanim naočalama koje su simulirale 0,8 promila alkohola u krvi. Nakon toga, dobili su još teži zadatak - sjesti u auto i staviti ključ u bravu s 1,5 promila u krvi. Pijane naočale simulirale su i  takvo stanje

"Nisam očekivala da će biti tako teško, pogotovo kad sam stavila te pijane naočale. Prvi poligon s manje promila alkohola mi je bio lakši, ali zapravo najveći izazov je bilo stavljanje ključa u bravu," govori nam učenica, Lorena Barković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurna vozačka dozvola projekt je kojim se mlade, buduće vozače educira o odgovornosti koju imaju jednom kada sjednu za volan. Provodi se već 6 godina, a njime je do sada obuhvaćeno više od 3 tisuće učenika.

"Ponavljamo im uvijek iste stvari, stvari koje oni i po 100 puta čuju, ali ponovit ćemo i 101. put jer ništa nije važnije od toga da se spasi mladi život koji kreće u avanturu vožnje autom," ističe organizatorica projekta Sigurna vozačka dozvola, Iva Šalamon Reškovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON DIVLJANJA U BUZINU /

Direkt analizira: Treba li mladim vozačima zabraniti vožnju auta od 500 konjskih snaga i čemu služe car meetovi?

Image
NAKON DIVLJANJA U BUZINU /

Direkt analizira: Treba li mladim vozačima zabraniti vožnju auta od 500 konjskih snaga i čemu služe car meetovi?

Cilj je smanjiti crnu statistiku na hrvatskim cestama. U projektu sudjeluje i policija.

"Po dosadašnjim iskustvima veći dio mladih je svjestan, ali jako puno je i onih koji nisu svjesni da prilikom konzumacije alkohola dobivaju lažnu sigurnost za volanom, voze neprilagođenom brzinom i da može doći do stradavanja," kaže voditelj poslova prometne policije PU karlovačke, Dražen Lipošćak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon testa znanja, za glavnu nagradu u Karlovcu se natjecalo 10 učenica. Ona koja je najbrže svladala sve zadatke, osvojila je besplatno polaganje vozačkog ispita.

"Naučila sam danas kako alkohol djeluje na moje kretanje, a zapravo tako djeluje i na vožnju. Jako mi znači što sam dobila glavnu nagradu jer ću moći krenuti na vozački, a kad napunim 18 i položiti vozački ispit," kazala je pobjednica Mia Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučio sam da ću uvijek reći ne vožnji pod utjecajem alkohola jer definitivno je teško uopće hodati pod utjecajem alkohola, a kamoli voziti," govori nam učenik karlovačke gimnazije Leon Paladinić Pažulinec.

Lekciju koju su danas naučili, ovi gimnazijalci nitko, bez obzira na staž za volanom, nikad ne bi smio zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo