NEDOSTAJE PEDIJATARA / Pričali smo s pedijatricom koja se iz mirovine vratila na posao jer nema tko raditi. Ministarstvo se kune u reformu

Imaju 200 pacijenata više nego što je predviđeno pravilnikom, a mnogi od njih blizu su mirovine u koju ne odlaze. Hrvatskoj nedostaje pedijatara i to je sve veći problem. Iz Vlade uvjeravaju da stiže rješenje te da promjenu donosi zdravstvena reforma. Više u prilogu Marka Škilića

13.3.2023.
21:00
VOYO logo

Pedijatrica Ilonka Artuković ambulantu je trebala napustiti prije godinu dana, ali nije. Na radnom je mjestu jer je nema tko zamijeniti. Pedijatriju na životu drže oni koji rade, a već bi trebali biti u mirovini.

"Potreba je za nama, da ima netko tu tko će doći odmah i raditi ja bih išla u mirovinu, ali zaista je velika potreba a ja sam još zdrava", rekla je doktorica Artuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavu ozbiljno prijeti urušavanje, već godinama upozoravaju liječnici. 40 posto pedijatara starije je od 60 godina.

Situaciju u kojoj hrvatski liječnici odlazak u mirovinu mijenjaju produljenjem radnog odnosa komentirala je i predsjednica Hrvatskog društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Mirjana Kolarek Karakaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u dužini od 10-ak metara /

Urušio se strop na pedijatriji KBC-a Sestre milosrdnice: 'Nema potrebe seliti djecu u drugu zgradu'

Image
u dužini od 10-ak metara /

Urušio se strop na pedijatriji KBC-a Sestre milosrdnice: 'Nema potrebe seliti djecu u drugu zgradu'

"Jednostavno bi se sustav urušio da nema liječnika koji su u mirovini i koji traže produžetak radnog odnosa na godinu dana, i tako se spašava situacija.", istaknula je.

Godine truda i školovanja za ništa. Jedina utjeha je to što rade ono što vole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo – ubijaju nas administracijom, lošom plaćom, pa ti kao liječnik ne možeš prehranit obitelj, pa onda ova situacija sa stanovima – ti si socijalni slučaj. Zna se zašto nema liječnika, preteško je, preodgovorno i za ništa – sve je jasno", požalila je doktorica Artuković.

Da pedijatara nedostaje dobro znaju i roditelji, i to u svim dijelovima zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene je doktorica liječila dok sam ja bila dijete, sada smo je zamolili da primi našeg Roka, kad ona ode u mirovinu ne znam tko će je naslijediti, hoće li itko doći", zabrinuta je majka Viktorija Batur iz Samobora.

"Ja kao majka, stvarno me je strah – kud ću s djetetom kad naša pedijatrica ode?", izjavila je Antonela Ćosić iz Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno neke ordinacije su prazne, a u drugima pedijatri imaju previše pacijenata.

"Europski standard je 850 djece po jednom pedijatru, a mi imamo u prosjeku 1200 djece, to je 50 posto više.", istaknula je Kolarek Karakeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači da primarni pedijatar za svako dijete može odvojiti samo 90 minuta na godinu. I pedijatrica Španović ima uvjete za mirovinu, ali nastavlja raditi. Kroz njezinu pedijatrijsku ordinaciju prođe 1200 djece.

Đurša Španović doktorica je koja se specijalizirala u pedijatriji. Smatra da nemamo dovoljan broj specijalizanata za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije se dovoljan broj pedijatara vratio sa specijalizacije koji bi popunili naše ordinacije, tako da imamo 40-ak ordinacija gdje rade ljudi koji su stekli uvjete za mirovinu ili u tim ambulantama radi netko tko nije specijalist pedijatar", rekla je.

U ovom trenutku raspisano je 87 specijalizacija iz pedijatrije u primarnoj zaštiti. Iz ministarstva uvjeravaju – situaciju u ambulantama riješit će promjena koju donosi zdravstvena reforma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika su očekivanja od onog što je u novom zakonu o zdravstvu u kojem se usmjerava rješavanje problema kako na bolničku, tako i na primarnu zdravstvenu zaštitu", istaknuo je Hrvoje Tiljak, voditelj specijalizacije iz obiteljske medicine.

Pitanje je tko će se na raspisane specijalizacije javiti. Pedijatri nisu jedini problem, kronično nedostaje i ginekologa i obiteljskih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo