Uhićeni hrvati / Pernar pisao policiji da je jedan od Hrvata transrodan. 'U Zambiji se za to osuđuje i na smrt'

Za dva dana će osmero Hrvata uhićenih u Zambiji ponovno na sud pred novu sutkinju, novi postupak otvoren je navodno zbog prijave iz Hrvatske, a dok čekaju novo ročiste zambijskoj policiji stižu nove poruke. Šalje ih bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, a mogle bi dodatno otežati cijeli slučaj

12.2.2023.
19:59
VOYO logo

Osmero Hrvata branilo se sa slobode dva tjedna, a onda su ponovno uhićeni i vraćeni u zatvor.

Stručnjakinja za problematiku trgovanja ljudima i djecom Lovorka Marinović sve je komentirala i rekla: "Ja i dalje smatram da se naša diplomacija trebala daleko više angažirati u ovom slučaju i da je naš ministar vanjskih poslova trebao odavno biti u Zambiji i to riješiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li ponovno u zatvoru zbog dojave iz Hrvatske?

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar ne krije da se javio zambijskoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od njih tvrdi da je usvojio dijete u DR Kongo, iako je transrodan. Koliko ja razumijem, DR Kongo ne dopušta transrodnim osobama posvajanje djece. Budući da je ta osoba transrodna kako je mogla legalno usvojiti dijete u DR Kongu?", pisao je ovo Ivan Pernar zambijskoj policiji.

Na Facebook mu se javljaju građani koji šalju istu poruku, ali i oni koji ga mole da prestane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šalje to s jednom jedinom namjerom, a to je da naše sugrađane, koji su u najgorem slučaju žrtve prijevare, a možda i ništa, da ostavi da trule u zambijskom zatvoru do kraja života. Zato se ja pitam: Kakvi su to ljudi?", smatra saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Image
ČEKA SE ROČIŠTE /

Poznato tko je djelatnica imigracije protiv koje je zajedno s Hrvatima u Zambiji dignuta optužnica

Image
ČEKA SE ROČIŠTE /

Poznato tko je djelatnica imigracije protiv koje je zajedno s Hrvatima u Zambiji dignuta optužnica

Suprotstavila mu se saborska zastupnica, a on najavio da će sutra protiv nje podnijeti kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela sprečavanja dokazivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega je reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Kaže, dodatnu težinu daje što se policiji obraća bivši saborski zastupnik. "Takav čin ima elemente prekršajnog djela uznemiravanja i prema Zakonu o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije. Ako se dokaže i motiv mržnja prema transrodnim osobama, odnosno elementi kaznenog djela zločina iz mržnje članak 325. Kaznenog zakona... Mi se ikad nismo libili pokretanja prekršajnih ni kaznenih prijava", rekla je pravobraniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom veljače bili su korak do povratka u Hrvatsku, a onda opet uhićeni. S njima je tada uhićena i viša službenica za imigraciju, ali je u kućnom pritvoru.

"S obzirom na ono što znamo iz Zakonodavstva i Zambije i Konga, ta situacija može biti izuzetno i jako opasna jer je to zabranjeno u njihovom zakonodavstvu i tu se kreću presude i to smrtne kazne", rekla nam je Lovorka Marinović. Za dva dana će ponovno na sud pred novu sutkinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo