'TO NIJE TOČNO' / Otpisali su ih, ali plaće su im čak i porasle. Je li tekstilna industrija doživjela procvat ili je sve samo farsa?

Prosječna neto plaća u tekstilnoj industriji iznosila je 700 eura, što je za 7 % više u odnosu na godinu prije. No to je 20 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika

Kristina Čirjak

Kristina Čirjak

Višestruko nagrađivana reporterka, izvještava o socijalnim i društvenim temama te elementarnim nepogodama

9.3.2024.
21:00
VOYO logo

Raste dobit, rastu plaće i raste broj radnika. U tekstilnoj industriji zaposleno je 3300 ljudi, što je rast od 2 posto. Ali daleko je to od onih vremena kada ih je samo u Kamenskom bilo 2500.

"Trideset godina imam radnog iskustva, radila sam u pokojnom DTR-u poznatom po proizvodnji košulja", kaže radnica u Udruzi Kamensko Štefica Palevaljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima FINE, za tekstilnu industriju ima budućnosti. Dobit je 2022. bila 20 milijuna eura, što je rast od 53 posto u odnosu na godinu prije.

"Moram reći da svjedočimo kroz već duži niz godina situacija u tekstilno-tehnološko industriji popravlja, otvara se veliki broj manjih fleksibilnih tvornica, proizvodnje tekstila iznimno velike kvalitete", objašnjavaprofesorica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Ana Sutlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SLIJEPA ULICA' /

Recikliranje odjeće nas neće spasiti od taloženja tekstilnog otpada: 'To je mit'

Image
'SLIJEPA ULICA' /

Recikliranje odjeće nas neće spasiti od taloženja tekstilnog otpada: 'To je mit'

Ali povećanje kakvo pokazuju brojke, u svom poslovanju ne primjećuju. Imaju 10-ak zaposlenih, tradiciju dugu 30 godina, a njihova specijalnost je dječja odjeća. Najnoviji podaci su ih iznenadili.

"Nažalost to nije točno, ovu listu predvode sve velike multinacionalne kompanije, odnosno proizvođači određenih dijelova poput konca, što spada u tekstilnu industriju, neki proizvode specijalne materijale i slično. Nas koji proizvodimo konkretne proizvode je jako malo i na ovoj listi se nalazimo", kaže Zlatko Škrinjar vlasnik tvrtke za proizvodnju odjeće i član udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da baš imaju toliki profit to se moglo dogoditi dok su sve tvornice ključne radile, dok je bio tekstil u punom pogonu", kaže Đurđa Grozaj.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da je važno razlikovati tekstilnu od odjevne industrije.

"Odjevna industrija je u problemu u cijeloj Europi i teško se natječe s nelojalnom konkurencijom s istoka, dok je u tekstilnoj industriji trend porasta jer su se okrenuli proizvodima dodatne vrijednosti", objašnjava Jagoda Dović iz Sektora za industriju i održivi razvoj pri HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tekstilnoj nije naštetila ni pandemija. Tekstilna industrija je rasla, zato što je imala inovativan proizvod, zato što je imala konkurentan proizvod koji se izvozio prema cijelo EU pa i šire", dodaje Dović.

Prosječna neto plaća u tekstilnoj industriji iznosila je 700 eura, što je za 7 % više u odnosu na godinu prije. No to je 20 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je ta grana bila podcijenjena", zaključuje Grozaj.

Ako se gledaju najnoviji podaci tekstilna industrija sada kroji neku novu budućnost.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo