NEPRAVOMOĆNA PRESUDA / Bivši direktor propalog Kamenskog osuđen na godinu dana uvjetno: Nenamjenski je trošio subvencije

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Damira Rihtarića je optužnica teretila da je najprije kao direktor, a potom kao predsjednik uprave Kamenskog, nenamjenski trošio subvencije koje je tvrtka dobila od Ministarstva gospodarstva

25.10.2022.
16:17
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivši direktor propale tekstile tvrtke Kamensko Damir Rihtarić na ponovljenom suđenju nepravomoćno je osuđen na godinu dana uvjetno uz dvogodišnji rok kušnje zbog nenamjenskog trošenja državne potpore. Rihtarića je optužnica teretila da je od 19. prosinca 2008. do 27. siječnja 2010. godine, najprije kao direktor, a potom kao predsjednik uprave Kamenskog, nenamjenski trošio subvencije koje je tvrtka dobila od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za projekt poticanja proizvodnje.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda osudilo je na prvom suđenju Rihtarića na godinu dana uvjetno uz trogodišnji rok kušnje zbog nenamjenskog trošenja 5,2 milijuna kuna državne potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: /

Bivšem direktoru Kamenskog uvjetna kazna za subvencijsku prevaru

Image
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: /

Bivšem direktoru Kamenskog uvjetna kazna za subvencijsku prevaru

Namjenskim novcem kupovao materijal za Kamensko

Prema navodima iz prve optužnice, Kamensko je bespovratno dobilo 5,9 milijuna kuna, dok je Rihtarić od tog iznosa za tekuće poslovanje tvrtke iskoristio 3,9 milijuna kuna, a što nije bilo obuhvaćeno subvencijom. Rihtarić je taj novac iskoristio za kupnju materijala koji je koristio za poslovanje Kamenskog, što je tužiteljstvo ocijenilo kao pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi subvencijskom prevarom.

Do ponovljenog suđenja je došlo po uputi Vrhovnog suda o potrebnom dodatnom ispitivanju dokumentacije o plaćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je pojasnio predsjednik sudskog vijeća Vjeran Blažeković, financijska vještakinja je istaknula tijekom dokaznog postupka da, ako sud prihvati dokumentaciju o plaćanju koja se s knjigovodstvenog aspekta može odnositi na projekt poticanja proizvodnje s većim udjelima dodane vrijednosti, a koja nije specificirana u izvješću, minimalna šteta za državni proračun iznosila bi 710.746 kune.

Sud mu uzeo u obzir nekoliko olakotnih okolnosti

''Iz navedenog se može zaključiti da je još jedan i to značajan dio sredstava korišten sukladno ugovorenoj namjeni, međutim taj dio sredstava nije naveden u izvješćima koja su se morala sastavljati radi praćenja načina korištenja odobrenih sredstava. Činjenica da određena utrošena sredstva nisu spomenuta u izvješću, a knjigovodstveno su evidentirana, ne znači automatski da ta sredstva nisu utrošena sukladno ugovorenoj namjeni'', precizirao je Blažeković, naglasivši da je sud u ponovljenom postupku utvrdio kako su sredstva trošena nenamjenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je Rihtariću kao olakotnim cijeno njegovu raniju neosuđivanost, protek vremena od počinjenja kaznenog djela i činjenicu da je potporu potrošio za održavanje tekuće likvidnosti Kamenskog. Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog, na koju ima pravo žalbe, suda Rihtarić mora i platiti troškove financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u iznosu od preko 78.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo