OD KAMENSKOG SU OSTALE SAMO RADNICE / Krenulo rušenje velike tvornice: 'To će uvijek ostati Kamensko - simbol borbe i simbol patnje'

Na mjestu tvornice Kamensko treba niknuti stambeno-poslovni kompleks vrijedan 100 milijuna eura

6.7.2021.
11:18
VOYO logo

Bageri ruše posljednje ostatke tekstilne industrije koja je nekad bila simbol Zagreba. Naime, u tijeku je rušenje stare tvornice Kamensko u Reljkovićevoj ulici. Teška je to slika za petstotinjak radnika koji su nakon 60 godina proizvodnje, 2010. ostali bez posla.

"To je sad ruševina i mogu oni tu napraviti na ovom mjestu velebne zgrade sjajne, mogu i od mramora, ali to će uvijek ostati Kamensko - simbol borbe i simbol patnje", rekla je za RTL Đurđa Grozaj, bivša radnica Tvornice tekstila Kamensko i predsjednica Udruge Kamensko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt od 100 milijuna €

A velebne i sjajne zgrade, odnosno luksuzni stambeno-poslovni kompleks gradi tvrtka Alfa stan. Tu se tvrtku povezivalo s aferom Janaf i Draganom Kovačevićem, jer je skrivao milijun eura u garaži njena direktora.

Image

Kreće rušenje tvornice Kamensko. Okolni stanari se bune. 'Naravno da se bojim'

Image

Kreće rušenje tvornice Kamensko. Okolni stanari se bune. 'Naravno da se bojim'

"Stanovi će biti useljivi nakon završetka projekta, dakle 2024. godine. Službena prodaja još nije započela, iako je interes zaista velik. Procijenjena vrijednost projekta je otprilike 100 milijuna eura, a čitav projekt ćemo detaljnije predstaviti javnosti do kraja godine", poručio je Ivan Barkukčić, voditelj projekta tvrtke Alfa stan grupa d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neko drugo Kamensko

No, umjesto simbola Zagreba, ime Kamensko sada nosi jedna udruga koja okuplja radnice koje se nisu dale maknuti od šivaćih strojeva.

"Nije ono Kamensko koje je bilo naše, ali je neko drugo Kamensko. Gledajte, ak ste negdje proveli 33 godine staža bez prestanka, nigdje niste bili znači opet - uvijek vas to dirne. Ipak je to bio neki naš život", ispričala je Mirjana Horvat, bivša radnica tvornice i krojačica u Udruzi Kamensko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale su dosljedne u svome poslu i cilju da razotkriju detalje iza sumnjive propasti Kamenskog. "Trenutno u radioni radi šest zaposlenih, četiri volonterke, druge dođu po potrebi. U jednoj kompaniji izvan našeg prostora imamo dvije kolegice zaposlene", objasnila je Đurđa Grozaj tko čini ekipu iz Kamenskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo