BRAVO! / Naša djeca misle da mogu oglušiti ako se druže s osobom koja slabo čuje. Za život bez diskriminacije - projekt Kako biti prijatelj

Mogu li djeca oglušiti ako su u društvu osobe koja slabo čuje? Zvuči nevjerojatno no prema istraživanju ima učenika osnovne škole, pa i njihovih roditelja, koji ne znaju točno odgovoriti na to pitanje. Kako bi od malena učili o društvu bez diskriminacije, u nekoliko škola provodi se projekt - Kako biti prijatelj

26.5.2023.
8:00
VOYO logo

Neki osnovnoškolci već sada znaju da je jezik prijateljstva univerzalan.

Na satu, od djeteta oštećena sluha, uče kako znakovnim jezikom ispričati priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudima s invaliditetom gluhim ili slijepim osobama možemo pomoći ako znamo primjerice znakovni jezik ili brajicu, ako ih pitamo treba li im pomoć, ako im se ne rugamo već ih prihvatimo takvi kakvi jesu", kaže Benjamin Hajdon, učenik 2. razreda OŠ Grigora Viteza u Zagrebu.

Image
Rijetkima prevoditelj /

Potraga otkriva: gluha djeca ne mogu u redovne vrtiće, izolirana su, a roditelji prepušteni sami sebi

Image
Rijetkima prevoditelj /

Potraga otkriva: gluha djeca ne mogu u redovne vrtiće, izolirana su, a roditelji prepušteni sami sebi

"Otvorite vrata svojeg srca i prihvatite sve zato jer svi žele biti prihvaćeni", poručuje Lucija Turković, učenica 2. razreda OŠ Grigora Viteza u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkoj OŠ Grigora Viteza već desetljećima žive inkluziju tijekom cijele godine. 309-ero je učenika, a 130-ero djece s teškoćama. Svi zajedno uče kako komunicirati s onima koji ne vide ili ne čuju.

Jedna je to od osam škola u Hrvatskoj uključena u projekt Kako biti prijatelj koji je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni će to prenijeti vjerojatno i dalje i kako budu odrastali uz nove spoznaje postati ljudi koji će prihvaćati različite, drugačije, a opet sebi slične", kaže Jasna Kunac, učiteljica razredne nastave u OŠ Grigora Viteza u Zagrebu.

Svako sedmo dijete u četvrtom razredu smatra da može oglušiti ili nije siguran može li oglušiti ako se druži s gluhom osobom. Svako četvrto dijete kaže da mu je nelagodno u blizini ili komunikaciji s djetetom s teškoćama u razvoju ili osobom s invaliditetom. Isto toliko bi ih i pogrešno postupilo iako ima dobru namjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni znaju da postoje osobe s invaliditetom, znaju da trebaju biti prema njima dragi, dobri, pristojni, ali kada dođe do praktičnog ponašanja, u konkretnoj situaciji, djeca ne znaju", kaže autorica projekta Kako biti prijatelj, Jasmina Kos.

Upravo čitaju njezinu taktilnu slikovnicu tiskanu UV lakom na Brailleevu pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila mi je jako korisna jer nisam znao da ovakve knjige postoje i nisam znao za brajicu, a sada znam", tvrdi učenik 2. razreda OŠ Grigora Viteza u Zagrebu, Dominik Radica.

"Trebamo se vratiti na onu ljudskost, da svakoga prvo pitamo treba li ti pomoć, na koji ti način mogu pomoći, kako da se odnosim prema tebi, što je za tebe najbolje", poručuje Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve za bolje društvo bez stigme i diskriminacije.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo